Гей парадът премина мирно

Последна промяна на 30 юни 2012 в 16:05 2035 7

Гей парадът тръгна от паметника на Съветската армия. Снимка: OFFNews.bg
Гей парадът тръгна от паметника на Съветската армия. Снимка: OFFNews.bg
Както при протестите срещу Закона за горите, така и при днешния гей парад, на живо от мястото на събитието OFFNews.bg предава видеострийм през цялото време на шествието. На днешния пети Sofia Pride българите със сексуалност, различна от хетеро, се очаква да надхвърлят 2000. Шествието ще премине през по-голямата част от ключовите точки на София - от паметника на Съветската армия, през паметника на Васил Левски, по бул. "Дондуков" до Министерски съвет и Президентството и обратно към паметника на Съветската армия по бул. "Цар Освободител".
Live video for mobile from Ustream
16 ч.:  Започнаха да се събират участниците в парада. 16.45 ч: Организаторите обявиха начало на "София Прайд 2012". От трибуната пред паметника на Съветската армия те обясниха, че инициативата е в подкрепа на равното третиране на лесбийките, гейовете и транссексуалните. "Различни сме, но сме равни. Различни сме, но не ни е страх", обявиха организаторите на шествието. С този пети поред парад те за пореден път се опитват да предизвикат обществен дебат за вредите от предразсъдъците. Според тях половата дискриминация продължава да е сериозен проблем в България. В наказателния кодекс няма предвидени санкции срещу дискриминация срещу сексуалната ориентация. Организаторите благодариха на всички посолства, които подкрепиха "София Прайд". Те са получили подкрепа и от 134 депутати от Европарламента и много правозащитни организации. 17 ч.: Беше обявен старт на парада, който за първи път тази година е с нов маршрут - по бул. "Васил Левски" в посока паметника на Васил Левски по бул. "Дондуков" по край Министерския съвет и Президентството, по бул. "Цар Освободител" и обратно в Княжеската градина, където ще има концерт. По традиция участниците в шествието носеха огромно разноцветно знаме, което символизира различието между хората. 17.30 ч.: Участниците не са предизвикателно облечени и не демонстрират показно своята сексуална ориентация. Шествието протича мирно и спокойно и вече премина покрай президентството.  Няма провокации от страна на противниците на гей парада. Много хора с хетеросексуална ориентация бяха дошли просто да подкрепят каузата на шествието. 18 ч.: Шествието се върна пред паметника на Съветската армия и хората се събират за концерта в подкрепа правата на хомосексуалните. В него участват Мария Илиева, Софи Маринова, Орлин Павлов, Поли Генова и други български певци.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.06 2012 в 22:24

Беше як купон, догодина пак! :D

30.06 2012 в 19:52

Правилно! Демократично е да отразяваме всичко. Весел Джулай!

30.06 2012 в 19:51

Педалите ще оправят бълхария.Те са бъдещето на нацията!Днес парад,утре бракове а после и деца ще започнат да си осиновяват.

30.06 2012 в 19:50

Оправихме го :-)

30.06 2012 в 19:39

Браво на нас!
Всички видяха, колко сме толерастни.
Господа посранници и др. съмишленици, споко, и без това сме с отрицателен прираст, не се престаравайте да подкрепяте геювщината.

Нямам нищо против хората с вродени хомосексуални наклонности.Да си намират подходящия партньор и да си живеят както им се харесва. Само че тези, които познавам, са достатъчно интелегенти, да не взимат качето с грес и байряка, и да бият тъпана из центъра на селото. Под достойнството им е. Те не искат да са център на внимание, привилегии и да си избиват компексите публично.
Тези, с байряците, са друго тесто. Пак няма лошо, стига да не ми губят времето с "ексцентричността" си. И парите, защото на полицаите, дефилиращи с тях, аз/ние им плащаме.

Яд ме е на средстват за масова дезинформация, които си съдраха.. ъъъ.. онуй, да отразяват "прайда".
И го приравниха с протестите срещу измененията на закона за горите.
Да бе, къде бяха техни превъзходителства тогава???
Искам да ги лицезра на геюв прайд в Саудитска арабия, примерно...

Абе, хора, защо ме занимавате с глупости.
Най-важната новина на деня..
Отивам да се наджулая.

30.06 2012 в 19:35

Сибирски, обратните са окупирали всичко тука.

30.06 2012 в 17:29

Вий не сте наред със заглавието!