"Франкфуртер нойе пресе": Организираната престъпност управлява в България

Симона Костадинова 19 септември 2013 в 16:22 1999 4

Сградата на Народното събрание. Снимка: БГНЕС
Сградата на Народното събрание. Снимка: БГНЕС

В България управлява организираната престъпност, в Унгария правителството ограничава основните права на гражданите, а в Румъния съдебната система е зависима.

Това коментира немската журналистка Сузане Кийдинг от страниците на всекидневника "Франкфуртер нойе пресе".

Тя се позовава на констатации от последните доклади на Европейската комисия. Кийдинг отбелязва също, че евроекспертите редовно установяват непрекъснати дефицити в Румъния, България и Унгария, но последици от този факт няма.

Според Кийдинг проблемните държави имат много добра представа за уникалния си потенциал за изнудване – много важни решения в рамките на ЕС изискват консенсус и така санкциите могат лесно да се превърнат в разменна монета.

Немското издание припомня също, че през 2008 г. ЕК замрази 800 милиона евро помощи за България, а по-късно парите бяха освободени.

Според немската журналистка най-сериозен проблем е в това, че Европейският съюз не си е взел поуки от проблемите, които има с България, Румъния и Унгария. Като аргумен за това тя посочва, че Черна гора и Сърбия вече са кандидатки за присъединяване, а в не много далечно бъдеще следва Албания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови