Фестивал променя облика на Западен парк

Борислава Бибиновска 28 ноември 2012 в 13:56 1332 0

Фестивал променя визията на Западен парк
Фестивал променя визията на Западен парк

Фестивал за изкуства на открито ще се проведе в столичния Западен парк от 1 до 9 декември.

Проектът се стреми чрез иновативно изкуство да промени соцвизията на района и да превърне запустелия парк в по-приветливо и културно пространство. Той е част и от амбицията на София да спечели конкурса за културна столица на Европа през 2019 г.

Участниците във фестивала се надяват той да провокира гражданите сами да вземат участие в изграждането на новия облик на Западен парк. 

"Нашата цел е да изведем изкуството от залите и галериите в публичното пространство", заяви Светлана Ломева, ръководител на проекта и изпълнителен директор на Асоциация за развитие на София.

Всички граждани ще могат да станат свидетели на арт инсталации, пърформанси и акции на живо на различни български творци.

"Смисълът на съвременнно изкуство е да не остава хората пасивни, а да ги провокира", отбеляза още М. Асенова, мениджър на фестивала Sofia Contemporary и Фондация София за култура и изкуство.

Организатори на фестивал "Западен парк" са фондация Credo Bonum с подкрепата на Столична община. Инициативата с куратори Галина Димитрова и Светлана Куюмджиевае е част от проект „Фестивали за изкуство в публичното пространство: SOFIA CONTEMPORARY и Фестивал на открито в Западен парк”.

В първото издание на фестивала са включени около 15 проекта.

Организаторите се надява най-вече да успеят да превърнат Западен парк и метростанциите и жилищни сгради около района от място за почивка и забавление "в трибуна и работилница, в която артисти и публика създават заедно изкуство".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови