Фалшив сигнал за изчезнало дете отново обиколи нета

Николаос Цитиридис 10 януари 2013 в 15:53 4163 1

Фалшив сигнал за изчезнало дете пак обиколи нета.
Фалшив сигнал за изчезнало дете пак обиколи нета.

Фалшив сигнал за изчезнало 4-годишно момиченце отново обиколи интернет пространството. Същата снимка на "изчезналата Катя" наводни "Фейсбук" през май 2012 г. 

Върху кадъра пише, че е изгубена 4-годишната Катя в столичния "Заимов". Състрадателни потребители на "Фейсбук" побързаха да споделят снимката, за да помогнат в търсенето на момиченцето. Когато тази снимка беше пусната за пръв път, хиляди хора също се впускаха да препращат снимката и да търсят помощ. Не след дълго беше установено, че става въпрос за фалшиво съобщение.

Действията на неизвестните разпространители възмутиха форума "Bg-mamma" Ии потребители там коментираха, че трябва да се стигне до съд. 

OFFNews се свърза с директора на "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев. Той обясни, че подобни действия няма как да се определят като тормоз върху потребителя или като вид компютърно престъпление. 

"Този, който създава тези притеснителни снимки, вероятно е човек без работа, който има за цел да вбеси хората", каза още Колев. 

Най-често подобни снимки се създават от "Фейсбук" групи с цел flooding (от англ. - наводняване), за да "наводнят" социалната мрежа. Нещо като модерен вид спам. По този начин  групите събират харесвания и следователно тяхната реклама ще струва по-скъпо. Най-често сред снимките на тези група има насилени малки деца с лозунг "Ако си против насилието, сподели тази снимка" или "Ако споделиш тази снимка, даваш безплатен обяд на дете от Африка". Всичко това е огромна лъжа с цел много успешен маркетинг на гърба на наивния потребител. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!