Екоминистерството гони фирмата нарушител от Ропотамо

26 март 2013 в 14:22 2136 2

Шефът на Бойчо Георгиев е с последно предупреждение за уволнение заради строежа в
Шефът на Бойчо Георгиев е с последно предупреждение за уволнение заради строежа в "Ропотамо". Снимка: zonaburgas.bg

Екоминистерството ще разтрогне договора си с фирмата, започнала незаконен строеж на заведение в сърцето на резервата "Ропотамо". Това обяви днес зам.-министър Евдокия Манева. Манева съобщи още, че шефът на бургаската екоинспекция (РИОСВ) Бойчо Георгиев ще бъде наказан с последно предупреждение за уволнение.

"Възложили сме на РИОСВ-Бургас да прекрати този договор, защото те са го сключвали. Инструкцията е да се развали така, че да няма никакви последствия за министерство. Това е възможно, защото нарушенията са сериозни", каза Евдокия Манева. 

Вчера след публикация на „Биволъ“ за незаконния строеж министерството на регионалното развитие направи спешна проверка и потвърди, че градежът е напълно незаконен. Фирмата вдига дървена конструкция за заведение върху основите на стара кръчма, която има статут на търпима, и е изляла бетонна плоча за септична яма. Всичко това се е случило без строителни разрешения и други съгласувания.

От договора с фирмата, публикуван от "Биволъ", е видно, че в него има клауза за прекратяване в случай на сериозни нарушения на Закона за защитените територии.

Наказанието е първо за Бойчо Георгиев, чието име бе замесено в скандала с продажбата на пясъчни дюни за строителство в Несебър. Тогава Георгиев обаче не е бил наказан, защото е успял да убеди министерството в своята невинност, каза днес Манева.

"Сега обаче той ще бъде наказан заради неупражняването на контрол. Директорът на РИОСВ ни обясни, че е бил уведомен от фирмата, че ще прави само ремонт на покрива. Той каза (още в своя защита), че незаконното строителството е извършено в събота и неделя. Резерватът "Ропотамо" обаче е наша собственост и там контрол трябва да се упражнява през цялото време. Затова директорът беше наказан по този начин, а не само със забележка", коментира Манева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!