ЕК предлага роумингът в ЕС да е безплатен

OFFNews 12 септември 2013 в 10:39 1534 0

GSM-и
GSM-и

Европейската комисия предлага роумингът в рамките на Европейския съюз да стане безплатен. Това може да стане факт още догодина за разговорите в мобилните мрежи, а за мобилния интернет - от 2016 година.

Предложението е част от законодателни промени за пазара на телекомуникационни услуги. Целта е създаване на единен пазар и по-лесен достъп до него.

Промените предвиждат забрана мобилните оператори да таксуват входящи разговори, т.е. роуминга, а от 2016 година да не се плаща допълнително и за ползването на интернет в чужбина.

„Единият вариант е операторът да ви предложи план, покриващ всички европейски страни. Така ще плащате една и съща цена за минута, независимо къде се намирате. Ако не направят това, вие като потребител имате и друг вариант да избегнете плащането на роуминг. Тогава всеки път, когато се намирате в друга страна от Европейския съюз, ще можете да избирате местен оператор, ако не ви харесва цената, предлагана от вашия оператор. Това ще става по същия начин, по който днес избирате уай-фай. Освен това ще забраним таксуването на входящи разговори”, обясни говорител на комисията.

Предвижда се да се промени и начинът на таксуване на международните разговори от стационарни телефони. Комисията смята, че в рамките на ЕС не трябва да съществуват международни разговори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!