Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Еврокомисар Нели Крус поиска спиране на роуминга в ЕС

Вероника Шербанова 30 май 2013 в 16:04 2439 1

Нели Крус  Снимка: Сергей Антонов
Нели Крус Снимка: Сергей Антонов

Комисарят по информационните технологии в Европейския парламент Нели Крус поиска от следващата година да се спре плащането на роуминг в Европейския съюз и всички граждани да имат равен достъп до интернет.

Крус настоя за обединяване на телекомуникационните услуги в ЕС по време на реч пред Европейския парламент в четвъртък. Еврокомисарят предлага решението да бъде одобрено до пролетта на 2014 г.

Според идеята на Нели Крус потребителите ще заплащат за разговорите в държавите от Евросъюза същите суми, които плащат в страните си по тарифите на своите оператори.

Ако подобна идея бъде осъществена, потребителите ще могат наистина да се възползват от предимствата на пазар без граници, посочи еврокомисарят.

По думите й отпадането на роуминга ще създаде по-добри политически връзки между държавите и ще стимулира дигиталната икономика.

Крус обясни, че очаква отпор от страна на операторите, но след поредица от преговори може да се постигне съгласие.

„Не можем да си позволим безбройните и ненужни изкуствени препятствия, които стоят на пътя на единен пазар на телекомите“, написа по-късно в Twitter еврокомисарят.

По инициатива на Нели Крус вече беше въведен таван на цените на роуминга в Европа, който по-късно беше намаляван периодично въпреки съпротиата на телекомите. Промяната доведе до съществено намаляване на цените, заплащани от пътуващите от една в друга страна в рамките на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews