Духовник анатемоса комунизма

09 септември 2012 в 15:39 1502 0

Почетоха паметта на загиналите при комунизма. Снимка: БГНЕС
Почетоха паметта на загиналите при комунизма. Снимка: БГНЕС

Бившия Неврокопски митрополит Гервасий заклейми комунизма в свое слово на церемония, отбелязваща паметта на загиналите и изчезналите по време на комунистическия строй у нас. Близо 100-тина души се събраха при параклиса при НДК в столицата, за да почетат паметта на жертвите на комунистическия режим.

„Събрали сме се тук, за да прокълнем и заклеймим това явление комунизма, отгледано в империята на злото", заяви свещеникът след края на църковната служба, цитиран от news.bg. Дядо Гервасий подчерта, че комунизмът и партията, която го е прилагала, са обявени със закон за „престъпни" от българския парламент, но този закон не се изпълнява. По думите му нищо не е направено и сега поддръжниците на комунизма, прикрити зад фалшивата фирма БСП, продължават опитите си да го прилагат.

„Нашият гневен протест е и срещу управниците ни, които продължават да създават условия за съществуването на този политически СПИН", заяви още свещеникът. Той изтъкна, че броят на хорала, положили кости в „борбата срещу тази зараза", все още не е ясен.

По думите му убийствата от „тези зверове" са осъществявани в тъмни нощи и усойни гори, а основната задача е била да се убие вярата в хората.

Десетки близки на загинали и изчезнали след 9 септември 1944 година се събраха да почетат паметта на жертвите на комунизма. Общественици, политици от десни партии и граждани положиха цветя пред мемориала на жертвите на тоталитарния режим край НДК.

Близо 11 000 са осъдените от Народния съд след 9 септември 1944 година. 2 700 от тях - на смърт. Десетки години след това близките им са подложени на унижения. 

Над 30 000 са жертвите на тоталитарния режим. Имената на 8 000 от тях са изписани на паметната гранитна стена край НДК. Все още не се знаят имената, съдбите и гробовете на загиналите и безследно изчезнали. 

Съюзът на репресираните започва кампания за набиране на средства, с които паметната стена да се разшири. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!