Доброволци изградиха параклис в Родопите

Юлиан Христов 15 април 2012 в 07:03 2385 0

Параклис „Успение Богородично“ в Родопите.
Параклис „Успение Богородично“ в Родопите.
Членове на OFFRoad-Bulgaria.com изградиха параклис близо до хижа „Пашалийца“ в Родопите, община Чепеларе. Параклисът „Успение Богородично“ трябва да бъде открит официално на 15 август (Голяма Богородица).

Инициативата стартира през февруари миналата година по идея на Атанас Брънзалов. Той се ангажира с изготвянето на проекта и намирането на майстори. С помощта на членове от форума в продължение на няколко месеца са събрани строителни материали, а в откритата дарителска сметка само за първите пет месеца са събрани близо 1000 лв.

Пред OFFNews.bg Брънзалов обясни, че до момента общата сума на дарените средства по сметката и тези, които са дадени в брой, е близо 2500 лв. По думите му параклисът е готов, като е необходимо само да се постави ламперия, да се настеле подът и сградата да бъде боядисана от вътре. Все още не е изградена камбанария, което според Атанас, няма да отнеме много време. Очаква се да се реши и въпросът с намирането на камбана. Предвидено е също така в близост до параклиса да бъде изградено и място за почивка с масички и пейки.

За да бъде свършено всико това Атанас се надява на още малко помощ – както финансова, така и физическа.

Освен парични средства каузата получава подкрепа и със строителни материали. Първоначално са дарени са 500 тухли от член на форума, а по-късно идват и още 1000 тухли. Друг участник пък дарява керемиди. Едната от двете икони в параклиса е нарисувана и дарена от Георги Гегов, а кръсът е направен от сина на големия български писател Николай Хайтов – Александър, който е склуптор. Напълно безвъзмездно параклисът получава и два свещника направени от бай Кольо от Асеновград.

В рамките на няколко месеца в строежа, освен наетите майстори, се включват и около 25 души - членове на форума. Заразени от инициативата в топлите месеци на 2011 година спорадично в работата се включват и туристи, отседнали в близката хижа, като основна помощ те дали при наливането на основите. Според Атанас общият брой на включилите се в строежа и в събирането на помощи са близо 35 души.

Проектът не минава и без подкрепата на Община Чепеларе, като кметът се ангажира с осигуряването на дървен материал.

Сградата е дълга 8 метра. От едната страна е широка 6 метра, а от другата – 3 метра. Общата площ на параклиса е 72 кв. м. Първоначално строежът е планиран за 15 август миналата година, но поредица от непредвидени ситуации и по-късният зимен сезон, забавят строежа.

Всеки, който има интерес и желание да помогне, може да разгледа темата в OFFRoad-Bulgaria.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!