До 40% по-евтини разговори по телефона от юли

Александра Маркарян 01 юни 2012 в 10:47 2636 2

Разговори по мобилен телефон. Снимка: Sanja Gjenero/sxc.hu
Разговори по мобилен телефон. Снимка: Sanja Gjenero/sxc.hu
Разговорите по мобилен и стационарен телефон ще поевтинеят между 25 и 40% след 1 юли. Комисията за регулиране на съобщенията задължи операторите да намалят цените на едро повече от два пъти от тази дата.
"КРС взе окончателно решение, в което ние налагаме поетапно намаляване на цените на едро за терминиране на разговори в мобилни и фиксирани мрежи.  Разговорите в мобилни мрежи от 1 юли ще станат от 13 на 5.5 стотинки, а от 1 януари 2013 година - 4.6 стотинки в силен трафик, 3.9 в слаб трафик, което средно е 4.2 стотинки. За фиксираните мрежи ще има почти двойно намаление от началото на 2013 година - минута разговор ще струва по-малко от 1 стотинка", заяви Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията в интервю за БНТ тази сутрин.
Таксите за терминиране са важна съставна част от цената на повикване, когато потребителите се обаждат на абонат на друга мрежа. Те се включват в сметките на всеки потребител и се плащат от потребителя, който е направил повикването. След намаляването на цените на едро операторите задължително ще трябва да свалят и цените на дребно. То ще е между 25 и 40%, каза Божков. Ако няма намаление, КРС ще задължи операторите да свалят и цените на дребно. Относно очакваната реакция от операторите след решението на КРС Божков заяви:
"Нашите решения винаги се обжалват в съда. За 5 г. нямам случай, когато да не са били, но повечето от нашите решения минават в съда. Ние налагаме предварително задължение, което, дори и да бъде обжалвано, операторите са длъжни да го изпълнят. Така че, искат-не искат, с радост или без радост, със скърцане със зъби, но те са длъжни да се съобразят".
За да бъдат направени намаленията от 1 юли 2012 и от 1 януари 2013 г., е било получено одобрение от Европейската комисия. То е било предшествано от анализи на КРС на пазара. Потвърждението от ЕК беше получено преди няколко дни, уточни шефът на КРС. "Когато започна моят мандат - 2007 година, България беше на опашката - 38 стотинки. Сега с това минаваме под средноевропейските цени, което за мен е празник", допълни той.
Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!