Очакваме грипна епидемия до 2-3 седмици

Вероника Шербанова 16 януари 2013 в 13:11 1307 1

Д-р  Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС

Грипната епидемия в България все още не е започнала, но се очаква да бъде обявена до 2-3 седмици. Това заяви в сряда главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

Грипната епидемия тази година ще бъде по-интензивна от миналогодишната, но не очакваме извънредни ситуации, категоричен е д-р Кунчев. По думите му вече се наблюдава постепенно увеличаване на заболеваемостта в България. Миналата седмица 83-84 души на 1000 са се разболели от грип.

В Западна Европа вече се наблюдава типичното начало на грипна епидемия. Засега е рано да се каже какви са особеностите ù, още повече, че грипът е едно трудно предвидимо заболяване, което се променя практически всяка година, обясни д-р Кунчев. По думите му след започването на епидемията са необходими около 2-3 седмици тя да достигне до България.

Главният епидемиолог посочи, че Регионалните здравни инспекции правят проверки за готовността на болниците да се справят с допълнителния приток на пациенти по време на грипната епидемия. Проверяват се указанията за разкриване на допълнителни легла и за реагиране при недостиг на персонал.

Според д-р Кунчев единственият ефективен метод за предпазване от грип е противогрипната ваксина. Тя е особено необходима за рисковите групи – децата под една година и възрастните хора над 65 години. За тях са осигурени и безплатни ваксини, които се поставят от личните лекари.

Тези хора биха могли да си поставят допълнително и пневмококова ваксина, защото това са и групите, при които най-често се разболяват от пневмония в резултат от грипа.

Носенето на маски не е ефективно, категоричен е епидемиологът. По думите му това, което би могло да помогне, е да се намалят контактите с други хора, когато това е възможно, тъй като това ще намали риска за разпространение на вируса.

Около 7-8% от българите влизат в болница заради грип, а при 1-2% от тях се получават усложнения. Добре е да се потърси лекар още при първите симптоми на грип, съветва д-р Кунчев. Посещението при повторно появяване на симптомите вече е задължително, категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови