Депутатите с по-високи заплати само един месец

Нели Чолашка 14 февруари 2012 в 19:48 1257 0

Пленарно заседание. Сника БГНЕС
Пленарно заседание. Сника БГНЕС

Депутатските заплати ще бъдат с 360 лв. по-високи само за месец, ако групата на ГЕРБ реши тази вечер, че ще бъде наложен мораториум върху увеличаването им и за тази година.

Заплатите им бяха увеличени през януари 2012 година, защото автоматично отпадна наложен заради кризата мораториум. С него възнагражденията им са замразени от края на 2009 година.

Решение за замразяването на заплатите се взема година за година. Без него те се актуализират на всеки три месеца. Според формулата, определена чрез правилника на Народното събрание, възнаграждението на депутатите е равно на трикратния размер на средната заплата за страната в обществения сектор за последното тримесечие. Той се обявява от НСИ.

За декември размерът на сумата беше 852 лева. Затова и за януари депутатите получиха 2556 лева - с 360 лева повече от това, което са вземали в периода 2009-2011 година.

"Без мораториума теоретично депутатските заплати можеха и да намалеят през двете години заради кризата. Факт е обаче, че на практика средната заплата трайно нарастваше в този период и заплатите им щяха само да се увеличават", коментира финансов експерт.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови