Депутати внесоха законопроект "анти Плевнелиев"

Александра Маркарян 27 ноември 2012 в 16:58 1507 0

Росен Плевнелиев напуска залата, за да попречи на клетвата на Венета Марковска. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев напуска залата, за да попречи на клетвата на Венета Марковска. Снимка: БГНЕС

Двама депутати внесоха законопроект, целящ да "застрахова" избраните за конституционни съдии от осуетяване на встъпването им в длъжност по начина, използван от президента Росен Плевнелиев срещу съдия Венета Марковска.

На 22 ноември Димитър Чукарски и Тодор Великов от РЗС са внесли законопроект за изменение на Закона за Конституционния съд. Промяната е в един член - 6, алинея 2 и в предложената от двамата редакция изглежда по следния начин:

„Съдията полага клетвата в едноседмичен срок от назначаването или избирането му. На клетвата присъстват председателя на Народното събрание, президента и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд като присъствието или отсъствието, на които и да било от тях не е условие за валидността на клетвата.”

На 15 ноември президентът Росен Плевнелиев осуети клетвата на Венета Марковска, избрана за конституционен съдия от квотата на Народното събрание, именно като излезе от залата. В отсъствието му не бе възможно Марковска да положи клетва.

Плевнелиев обясни, че напуска церемонията по заклеването на Марковска заради скандала около назначаването ú и това, че в последните дни е имало съмнения в моралните качества на кандидата. Плевнелиев обясни, че не трябва да има и капчица съмнение за нито един от кандидатите. По думите му, репутацията на КС е най-важна за държавата и затова в него трябва да влязат най-достойните съдии.

Президентът обясни,  че е още по-убеден  в решението си да напусне церемонията, след като е получил писмо от прокуратурата. Той не уточни какво е съдържанието на писмото. Според непотвърдена информация на Mediapool, в писмото от прокуратурата се съдържат данни за образувано в края на 2010 г. разследване срещу неизвестен извършител за пране на пари, корупция и търговия с влияние.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови