Депутати в ЕП осъдиха БСП за близки отношения с „Атака“

Елица Мартинова 23 май 2013 в 16:23 2231 6

Жозеф Дол, председател на ЕНП в парламента, Снимка: Europe.com
Жозеф Дол, председател на ЕНП в парламента, Снимка: Europe.com

На днешното заседание в пленарната зала на Европейския парламент председателят на групата на Европейската народна партия Жозеф Дол осъди БСП заради „близките им отношения с крайна партия като „Атака“.

Според Дол фактът, че социалистите са потърсили подкрепа от „Атака“, е непростим. От ЕНП, където членуват и ГЕРБ, са на мнение, че поведението на българските националисти погазва всички европейски ценности, а опитите за партньорство с „Атака“ застрашават принципите на ЕС.

Декларацията на Дол отговаря на изявлението, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи днес.

„Срам е за лидера на европейските социалисти и за лидера на ДПС да правят елементарни трикове и игри за съставяне на правителство. Те бяха горделиви, знаейки, че са направили уйдурма с "Атака", дори не се обадиха да ни поздравят като политически сили. Да бяха казали - дайте ни един депутат, аз лично щях да го направя; аз щях да им гласувам един глас, само да не се излагаме в Европа. Това е тежък удар в Европа и е срам за Станишев и Местан", заяви Борисов при връщането на мандата днес и допълни: Само че с партия, която седи на европейския химн, партия, която нарича посланиците на нашите европейски партньори "дебелобузи чичковци", ние нямаме шанс да направим правителство".

За декларацията на ЕНП съобщи на блога си европейският депутати от БСП Ивайло Калфин. По думите му ГЕРБ за пореден път за заблудили европейските си партньори, защото твърденията, че социалистите преговарят със Сидеров, са лъжа.

Два часа по-късно лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев изпрати официална позиция по декларацията на Дол:

Ясно е, че евентуално правителство оглавено от г-н Пламен Орешарски ще бъде подкрепено от две политически сили - Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи, първата е член на Партията на европейските социалисти, а другата член на либералното европейско семейство. От наша страна ясно беше заявена идеологическата несъвместимост между партия „Атака” и БСП особено по отношение на европейската политика. От своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров също неведнъж и особено отчетливо обяви, че няма да подкрепи кабинет оглавен от г-н Орешарски.

Г-н Дол вероятно страда от някакъв вид амнезия, защото явно е забравил факта, че правителството на малцинството на г-н Борисов, ГЕРБ, член на ЕНП, бе избрано на 27 юли 2009 година с гласовете на партия „Атака”, която дори обяви подкрепата си от парламентарната трибуна,. Освен това, три години поред ГЕРБ приемаше бюджета и преодоляваше вотовете на недоверие към правителството си с подкрепата на същата тази партия „Атака”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови