Ден шести в борбата с пожара на Витоша

06 юли 2012 в 08:14 2998 2

Пожарът в местността Бистришко бранище на Витоша. Снимка: Николай Николов
Пожарът в местността Бистришко бранище на Витоша. Снимка: Николай Николов

Гасенето на тлеещите огнища от пожара на Витоша продължава и днес. Големите пламъци бяха овладени до вчера сутринта, но все още не може да се каже, че пожарът е окончателно потушен.

Тази нощ около 80 души останаха в района на Бистришко бранище, за да следят обстановката.

Хронология от деня:

Тази сутрин се очаква да бъде подновено ликвидирането на някои локални огнища на пожара, които все още тлеят. Продължават да се използват и хеликоптерите.

9.00 часа - сигнал за разпалено ново огнище. Една от версиите е за паднал китайски балон в местността.

9.10 часа - кметът на Бистрица Николай Гюров съобщи за OFFNews.bg каза, че  има няколко огнища, които продължават да тлеят, но няма разгоряло се огнище. Те се намират навътре в изгорялата местност и няма предпоставки за ново разпалване. По думите му източният и южният фронт на пожара са под тотален контрол. Днес усилията ще бъдат концентрирани върху разчистването на просеките от куха растителност, за да не се дават предпоставки за прехвърляне на искри и огън в живата гора. Гюров обясни, че има достатъчно доброволци и не е нужно да идват нови.

9.20 часа - в района на пожара в момента има около 320 души, от които 32 доброволци. Има 75 служители на Министерство на отбраната, 60 от горските стопанства и останалите са пожарникари от София-град, София-област, Пазарджик, Перник, Благоевград, Кюстендил, Монтана. Хеликоптерите продължават да правят облитания и да гасят.

9.42 часа - от пожарната съобщиха, че гасенето е много по-лесно, след като огънят е овладян. Направените просеки и подстъпи позволяват техниката за гасене да се придвижва до най-трудно проходимите места в района. Огнеборците и доброволците са разпределени по целия периметър на локализирания пожар и при необходимост се пренасочват към определени участъци. Пожарът не е обхванал жива гора. Огънят е засегнал суха маса от прекършени смърчове и друга ниска растителност.

10:10 часа - За да се загради нововъзникналото огнище се налага да се направи нова просека с дължина 80-100 метра.

10.31 часа - спешно се набират доброволци, съобщиха от оперативния щаб в Бистрица. На мястото на пожара има близо 320 души, но доброволците се оказват крайно недостатъчни. От щаба призовават тези, които имат възможност, да отидат пред кметството до 12.00 часа.

10.55 часа - кметът на Бистрица Николай Гюров каза, че от особена необходимост е включването на високопроходима техника за превозване на оборудване но просеката и мястото, от където се гаси пожарът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!