Ден на свети мъченици Евлампий и Евлампия

Марина Парпулева 10 октомври 2012 в 00:01 997 0

Църквата почита паметта на свети 26 преподобномъченици зографски.

Евлампий и Евлампия били брат и сестра, наследници на знатен род от град Никомедия. Те живеели във времето на император Максимиан и големите гонения срещу Църквата. Затова, като пламенни християни, се скрили в една пещера, където се отдали на смирен и аскетичен живот.

Един ден Евмалпий отишъл в Никомедия за хляб. Когато видял как императорът опустошава държавата и избива поданиците си, непокорният християнин надигнал глас в защита на своите съграждани. Местните фанатици предали Евмалпий на градския съдия, който се опитал с увещания и ласкателства, със заплахи и изтезания да го отвърне от Бога. Но светецът бил непреклонен. Нещо повече, един ден отишъл до капището. И вместо да се разкае, прокълнал езическите идоли. Те паднали на земята и се превърнали в прах.

Разгневен, съдията подложил светеца на още по-страшни мъчения. Свидетел на страданията му станала Евмалпия. Пожелала да сподели съдбата на любимия си брат. По заповед на съдията хвърлили непокорните християни в котел с кипящо масло, Евлампий бил ослепен, а Евлампия хвърлили в огнената пещ. Но Господ смекчавал жестокостта на изтезанията им. Мъченичеството на Евлампия и Евлампий завършило, когато отсекли главите им с меч пред очите на целия град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови