Ден 22: Отново "на кафе" в 8:30, контра в 18 и #ДАНСwithme в 18:30 (снимки)

05 юли 2013 в 07:55 7258 9

На кафе пред парламента. Снимка: Сергей Антонов
На кафе пред парламента. Снимка: Сергей Антонов

България влиза в 22-рия ден, в който протестите не стихват.

И за днес са планирани три възлови протеста - традиционното вече "кафе пред парламента" с начален час 8:30 и вечерният ДАНСwithme. Паралелно с него, от 18 ч пред НДК, се организира и проправителствен митинг, който традиционно събира не повече от няколкостотин души.

Междувременно, след като полицията направи  тактическиневъзможна блокадата на парламента, протестиращи започнаха да обсъждат каква нова посока да вземат демонстрациите, за да са по-ефективни. Една от идеите е хората да вземат ден отпуск, за да се съберат повече демонстранти пред НС. Тъй като това е трудно осъществимо, има и друго предложение - да се блокират едновременно няколко възлови кръстовища в столицата. Трета идея призовава да се обикалят домовете на политиците през уикенда и да се протестира пред тях.

И днес OFFNews ще проследи отблизо протестите.

10.13 часа - Движението по булеварда пред Парламента беше пуснато. На протеста останаха около 70 души.

10.03 часа - Полицията прави опити да отмести протестиращите от пътното платно пред Парламента. Движението по бул. "Цар Освободител" остава блокирано. Протестиращите опънаха плакат с надпис: "Ако ни плащаха да ви мразим, щяхме да сме милионери".

9.15 часа - Близо 200 души достигна броят на протестиращите пред Парламента. Инициативата за "висящо" кафе продължава. Върху чашките за кафе хората пишат имената си и надпис "Оставка". Чашите ще бъдат вързани на въженце, ще бъдат окачени на загражденията, като по този начин протестиращите искат символично да се преброят

9.05 часа - Недоволните граждани издигат картонени кутии с „Десетте протестни заповеди", които представляват исканията им за промени в Изборния кодекс. Сред "заповедите" е всеки депутат да преминава през психотест, изборите за народни представители да се провеждат по пропорционалната система с мажоритарен елемент, всеки кандидат за депутат да бъде издиган само в един многомандатен избирателен район, бюлетините да се печатат от БНБ и да имат серийни номера, за независимия депутат трябва да са гласували 1% избиратели на територията на съответния избирателен район, вместо 10 хил. лв. за регистрацията на инициативен комитет да се плащат 1000 лв.

8.40 часа - протестиращите спряха движението по бул. „Цар Освободител”. Събралите се освиркват сградата на Парламента, развяват български знамена и пият кафе. Зад металните заграждения, протестиращите са поставили филии хляб, придружени от надпис „Социална помощ”. Броят на протестиращите е около 60 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!