Делото за източване на САПАРД тръгва отначало

Юлиан Христов 02 август 2012 в 17:08 1461 0

Марио Николов. Снимка: БГНЕС
Марио Николов. Снимка: БГНЕС

Процесът за източването на 7,5 милиона евро по програмата САПАРД, по което основен подсъдим е бизнесменът Марио Николов, започва отначало. Софийският апелативен съд (САС) върна на първата инстанция делото, в което подсъдими са още съпругата на Николов Марияна и още четирима души. Причината делото да бъде върнато на първа инстанция са допуснати съществени процесуални нарушения. 

Разследването срещу Николов започна преди шест години, след като Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ изпрати сигнал до българските разследващи органи. Преди две години настоящият председател на Върховния административен съд, тогава наказателен съдия - Георги Колев, осъди бизнесмена на 12 години затвор и на конфискация на имуществото му.

На последното заседание по делото на 11 юли тази година апелативната прокуратура поиска от съда да потвърди наложените от Софийски градски съд наказания за всички подсъдими. Марио Николов, Мариана Николова, Ана Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева и Иван Иванов са подсъдими за източване на средства по програма САПАРД чрез фалшиви документи за внос на машини за месопреработка. Машините били купувани на старо, но са описвани и представяни като нови. По този начин са били източени близо 7,5 млн. евро от европейските пари.

Тогава защитниците на подсъдимите поискаха от апелативните съдии да оправдаят изцяло осъдените от първоинстанционния съд, а някои от адвокатите дори отправиха алтернативни искания - или да се върне делото за ново разглеждане от друг състав на СГС, или то да се върне на прокуратурата заради процесуални нарушения в хода на досъдебното производство.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови