Държавата ще ни учи да не посягаме на живота си

OFFNews 27 август 2013 в 18:28 2674 16

От началото на тази година самоубийствата в страната зачестиха. Снимка sxc.hu
От началото на тази година самоубийствата в страната зачестиха. Снимка sxc.hu

Национална програма за превенция на самоубийствата за периода 2013 -2018 г. ще бъде гласувана на утрешното заседание на правителството. Основната цел на документа, както личи от заглавието му, е да се намалят опитите за самоубийства в страната, както и броя на успешните опити. Той беше подготвен още през пролетта, а поводът бяха зачестилите публични самозапалвания в страната. Такава програма е действала в България и през 2000 – 2006 г., но през 2007 г. финансирането за нея е било прекратено, а ефектът от нея е зле проучен, се казва в новия документ.

Програмата е насочена към професионалистите от помагащите професии -главно в областта на здравеопазването, но и към психолозите в училищата, в силовите ведомства и в затворите, които са отчетени като най-рисковите сфери, с най-голям брой посягащи на живота си хора.

Документът предвижда създаване на национална и регионални бази данни за мониторинг на самоубийствата и суицидните опити в страната, обучения на психолози, работещи в рисковите сфери, както и оценка на ефикасността на всички тези мерки. Планират се и съвместни дейности с медиите на национално и областно ниво. Сред мерките се предвижда и повишаване информираността на населението за „възможностите за укрепване на психичното здраве и позитивна мотивация“, гласи документът. „Здравното обучение на населението се постига най-ефективно чрез здравно-обучителни материали: печатни (диплянки, брошури и др.), аудио-визуални и др“, пише в стратегията.

Количествената цел на програмата е броят на самоубийствата, както и на неуспешните опити, да се задържи на сегашното си ниво и да се понижи с 10%. Сега съотношението между броя на самоубийствата и броя на опитите е 1:2.5, пише още в стратегията, което означава, че 40% от опитите успяват.

Изпълнението на програмата ще се финансира с 764 хиляди лева. Финансирането ще е от бюджета и от грант от норвежката програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!