Дамянова: Образователната реформа се отлага с 4 г.

07 март 2013 в 16:52 3617 1

Милена Дамянова Снимка: БГНЕС, архив
Милена Дамянова Снимка: БГНЕС, архив

Без Закона за училищното и предучилищното образование цялостната реформа в образованието ще се измести минимум с четири години, заяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова пред "Фокус".

Проектозаконът няма да бъде приет, тъй като депутатите няма да успеят да го гласуват докрай, преди това Народно събрание да се разпусне.

Проектозаконът предизвика полемика и протести - той предвиждаше задължително образование за децата още от 4-годишна възраст; нова структура на образованието; нови стандарти, програми и учебници; финансиране за частните училища и детски градини; премахване на "математическа гимназия" от имената на математическите училища с прием след IV клас; закриване на помощните и болничните училища; отпадане на ограничението от 3 варианта на учебник по предмет за клас.

"Този закон се готви доста дълго време наистина с участието на изключително много родители, учители, неправителствения сектор – всички хора, които имат отношение към образованието", каза Дамянова.

С този закон щяха да бъдат утвърдени и новите учебни програми, които вече са почти готови.

"Това са програми, които променят изцяло философията на съдържанието, като го насочват към формиране на практически умения на учениците, а не на енциклопедични знания. Тези програми ще гарантират условия за учениците те да се научат да мислят, да анализират, да обобщават информация, т.е. ще повишат тяхната функционална грамотност", посочи Милена Дамянова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!