Дълговете на столичното парно растат, но ще има отстъпки за клиентите

OFFNews 25 септември 2013 в 17:18 2320 1

Парното. Снимка : БГНЕС
Парното. Снимка : БГНЕС

Задълженията на „Топлофикация София” са нараснали, но има и нараснало вземане от НЕК, отчете шефът на общинското дружество  Стоян Цветанов пред парламентарната икономическа комисия днес.

„Текущите и нетекущи задължения на фирмата за първите шест месеца на 2013 г. са нараснали с 5.6% - от 555 млн. лв. през 2012 г. на 586 млн. лв.

Ако обаче внимателно се вгледате в цифрите, ще видите, че срещу това нарастване на задълженията има нараснало вземане от НЕК в размер на 45 млн. лв.

Ако тези пари бяха преведени на софийската топлофикация, ние ще видим, че не само няма нарастване, а намаляване с 10 млн. лв. на общите задължения”, заяви Цветанов в отговор на въпрос на Рамадан Аталай защо задълженията са нараснали с 5.3% и защо се трупат. 

"Всички задължения, които отчитаме към „Булгаргаз” и БЕХ, са натрупани в последните 10 години. 150 млн. лв. са натрупани до 2007 г., до 2010 г. нараснаха още 350 млн. лв. ”, уточни шефът на „Топлофикация”.

От октомври влизат в сила гласуваните от Столичния общински съвет (СОС) преференции за коректните, напомниха от общинското дружество.

Абонатите, които изберат да плащат сметката си на 12 равни месечни вноски, получават 50% отстъпка от първата си сметка.

20 000 абонати, които плащат така от години, ще получат отстъпката при последната вноска от едногодишния период.

 Плащането на равни месечни вноски може да се заяви от абонатите в касите на "Топлофикация София" по всяко време на годината, не само до 31 август, както беше досега. 

От началото на новия отоплителен сезон всички клиенти, които нямат просрочени задължения и платят текущата си сметка до последния ден на месеца, следващ консумацията, ще получат незабавно 3% отстъпка от фактурирана сума за месеца, посочват от дружеството.

Ако клиентът е избрал да плаща на равни вноски, няма просрочени задължения и издължава текущата си сметка в срок, практически получава обща средна месечна отстъпка от около 4.5% .

"Топлофикация София" за първи път въвежда системата на търговските отстъпки.

Дължим го и на коректните близо 74% от потребители, които с редовното плащане на сметките си на практика гарантират дейността на компанията, коментира шефът на дружеството Стоян Цветанов.

Парното в София ще бъде включено, когато има три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12 градуса и прогноза от НИМХ-БАН за трайно застудяване, припомниха от "Топлофикация". 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки