Сметната палата: ДКЕВР е зависима и неефективна

Елица Мартинова 20 септември 2013 в 16:00 1953 1

Заседание на ДКЕВР, Снимка: БГНЕС

Одит на сметната палата установи, че в периода 2007-2013 г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е била политическа зависима и неефективна.

Докладът на Сметната палата вече е внесен в деловодството на Народното събрание. Той е възложен от предходното правителство на ГЕРБ.

„Независимостта на регулаторния орган остава открит проблем въпреки нормативно въведените изисквания за независимост, публично и прозрачно упражняване на правомощията на ДКЕВР в съответствие с европейските директиви“, гласи част от доклада на Сметната палата.

Констатацията сочи, че регулаторът не е приел точни правила за разработването на методикики и правила, заради което електроразпределителните дружества са били принудени да работят в непредвидима среда.

Одитът на Сметната палата сочи още, че новият модел на ценообразуване е неефективен.

В доклада са включени и няколко препоръки:

  1. структурна реформа в сектора в съответствие с втория и третия либерализационни пакети;
  2. прекратяване на преките субсидии за битовите ползватели на парно прилагане на ефективни програми за социално подпомагане
  3. забрана на кръстосаното субсидиране на цената на топлината при комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия
  4. постепенно прекратяване на кръстосаното субсидиране на цената на електрическата енергия за битови клиенти за сметка на промишлените
  5. включване на пазарен елемент в ценообразуването;
  6. целеви програми за енергийна ефективност и спестяване
  7. предоговаряне на дългосрочните договори с евентуално покриване на задълженията по тях чрез бюджета, а не чрез енергийните цени. 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!