Газът и парното поскъпват от 2014 заради повишен акциз

25 септември 2013 в 15:05 3631 9

Парно отопление. Снимка: БГНЕС
Парно отопление. Снимка: БГНЕС

Акцизните ставки за природния газ, използван за автомобилно гориво и за отопление, ще се повишат шесткратно от 1 януари догодина. Това предвижда нов законопроект за акцизите и данъчните складове, одобрен от кабинета на днешното му заседание.

За природния газ, използван за отопление акцизът ще се повиши от 0.85 лева на 5.10 лв (за гигаджаул енергия), а за метана, използван от автомобилите – от 0.10 на 0.60 лева.

Новите ставки, предложени от Министерството на финансите, са ангажимент на държавата по Договора за присъединяване към Евросъюза и целят достигане на минималните ставки в ЕС.

България настоява пред Европейската комисия увеличението на акциза върху метана да се отложи с 6 години (до началото на 2020г.). Държавата е изпратила нотификация до Брюксел за прилагането на намалена акцизна ставка, но все още се очаква произнасянето на Европейската комисия.

Акцизът ще оскъпи природния газ, използван за парно, с около 2%. Дали и с колко това ще повиши крайната цена на природния газ, както и на парното, зависи от предстоящите решения на енергийния регулатор (ДКЕВР). От „Топлофикация - София“ заявиха, че до момента нямат изчисление с колко би трябвало да се оскъпи парното вследствие. „Трябва да изчакаме бъдещото решение за цената на газа и едва тогава да включим новата цена във формулата за нашето ценообразуване“, казаха оттам. Цената на природния газ е около 80% от сметките на софиянци за парно и едва 20% отиват за инфраструктура, поддръжка и други разходи на „Топлофикация“, посочиха за пореден път от дружеството.

Вчера от ДКЕВР обявиха, че цената на газа и на парното няма да се променя до края на тази година. Как ще се промени заради повишения акциз от 1 януари обаче, засега не се коментира. Дори при вариант поскъпването да не се отрази на сметките на потребителите, то ще се отрази на състоянието на топлофикационните дружества. С природния газ, чрез комбинирано производство (т.нар. когенерационни инсталации) много от тях произвеждат и електроенергия, изкупувана скъпо от държавата. Цената на тока на софийската топлофикация например е около 300 лева за мегаватчас.

Облекчения за горивото на фермерите 

Законопроектът включва одобрената от ЕК схема за държавна помощ „намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство чрез използване на система от ваучери за гориво”. Схемата за подпомагане на фермерите бе разрешена от ЕК през декември 2011 г. и е в сила до 31.12.2013 г., но досега не е приведена в действие.

Министерството на земеделието и храните е изпратило искане до ЕК за удължаване срока на действие на схемата до края на 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки