Газът и парното поскъпват от 2014 заради повишен акциз

Последна промяна на 25 септември 2013 в 15:05 2816 9

Парно отопление. Снимка: БГНЕС
Парно отопление. Снимка: БГНЕС

Акцизните ставки за природния газ, използван за автомобилно гориво и за отопление, ще се повишат шесткратно от 1 януари догодина. Това предвижда нов законопроект за акцизите и данъчните складове, одобрен от кабинета на днешното му заседание.

За природния газ, използван за отопление акцизът ще се повиши от 0.85 лева на 5.10 лв (за гигаджаул енергия), а за метана, използван от автомобилите – от 0.10 на 0.60 лева.

Новите ставки, предложени от Министерството на финансите, са ангажимент на държавата по Договора за присъединяване към Евросъюза и целят достигане на минималните ставки в ЕС.

България настоява пред Европейската комисия увеличението на акциза върху метана да се отложи с 6 години (до началото на 2020г.). Държавата е изпратила нотификация до Брюксел за прилагането на намалена акцизна ставка, но все още се очаква произнасянето на Европейската комисия.

Акцизът ще оскъпи природния газ, използван за парно, с около 2%. Дали и с колко това ще повиши крайната цена на природния газ, както и на парното, зависи от предстоящите решения на енергийния регулатор (ДКЕВР). От „Топлофикация - София“ заявиха, че до момента нямат изчисление с колко би трябвало да се оскъпи парното вследствие. „Трябва да изчакаме бъдещото решение за цената на газа и едва тогава да включим новата цена във формулата за нашето ценообразуване“, казаха оттам. Цената на природния газ е около 80% от сметките на софиянци за парно и едва 20% отиват за инфраструктура, поддръжка и други разходи на „Топлофикация“, посочиха за пореден път от дружеството.

Вчера от ДКЕВР обявиха, че цената на газа и на парното няма да се променя до края на тази година. Как ще се промени заради повишения акциз от 1 януари обаче, засега не се коментира. Дори при вариант поскъпването да не се отрази на сметките на потребителите, то ще се отрази на състоянието на топлофикационните дружества. С природния газ, чрез комбинирано производство (т.нар. когенерационни инсталации) много от тях произвеждат и електроенергия, изкупувана скъпо от държавата. Цената на тока на софийската топлофикация например е около 300 лева за мегаватчас.

Облекчения за горивото на фермерите 

Законопроектът включва одобрената от ЕК схема за държавна помощ „намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство чрез използване на система от ваучери за гориво”. Схемата за подпомагане на фермерите бе разрешена от ЕК през декември 2011 г. и е в сила до 31.12.2013 г., но досега не е приведена в действие.

Министерството на земеделието и храните е изпратило искане до ЕК за удължаване срока на действие на схемата до края на 2014 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2013 в 21:51

София отдавна не спира климатиците по цяло лято, а консумацията на ток е все така в пъти по-малко от производството.
Виж - духльовците не са сред най-икономичните уреди. Акумулиращите печки - и те.

25.09 2013 в 18:16

Дето поп е прав тоя път.

25.09 2013 в 17:20

Обяснявам или не, безплатен обяд няма. По-добре да и се вдигне пенсията, отколкото с такива сложни и скъпи врътки да и се дава илюзията, че е евтино.

Хората пилеят евтиното. Независимо дали са богати или бедни.

25.09 2013 в 17:09

А обясни на баба пенсионерка с 200 лева пенсия да си прокара хоризонтална инсталация, че т'ва нейното е разхищение (да не умре през зимата).

25.09 2013 в 16:58

А де?

Метанът последно беше на ръба да стане по-скъп от пропан-бутана. Сега ще е официално по-скъп и язък за който се е набутал за скъпите бутилки за метан.

25.09 2013 в 16:54

и когато газта стане 2лв на бензиностанциите, какво ще се случи?
И ако София реши да не пуска парното, а да включи всичките си климатици, духалки и акумулиращи печки?
Всичко отива на едно такова положени, че и по дяволите звучи по добре от това, към което сме тръгнали.

25.09 2013 в 16:12

Някой може ли да даде отговор на въпроса как и с колко ще се отрази това увеличение на леките автомобили с газови уредби?

25.09 2013 в 16:08

Употребата на парно при наличните тук отоплителни инсталации е безкрайно разточителна и няма нищо лошо да бъде ограничена. Хората няма да си прокарат хоризонтални инсталации, докато имат пари да плащат разхищението по вертикалните.

Руския газ пък е доказан проблем за морала, в частност на тези които редят сделките с него.

А па най-ниските доходи се облагат с плоския данък откакто той е въведен (къде предишната тройна коалиция). Оставането му беше гвоздея в програмата на ГЕРБ, но по всичко личи че и сегашните няма да го пипат. И за добро.

25.09 2013 в 15:46

"Мотив за използването на акцизите трябва да бъде само стремежът да се ограничи потреблението на вредни за здравето и морала и разточителни стоки и услуги"Аз не разбирам как изобщо имат наглостта да налагат акциз над парно и газ. Вече е лукс в тази държава да се топлят хората ли?

Да не говорим, че мислели да облагат и най-ниските доходи с данъци... "лявото" правителство посяга на най-бедните.

Да гласуват пак за тия изверги пенсионерите де, сигурен съм, че животът им ще се подобри драматично след като им се наложи пълен геноцид.