Членството на България в Шенген не е приоритет за Ирландия

17 декември 2012 в 17:29 1218 0

Ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приемането на България и Румъния в Шенген не фигурира сред официално обявените приоритети на започващото от началото на 2013-а година ирландско председателство на Евросъюза, съобщи БНР.

Темата не беше спомената и по време на днешната пресконференция в Брюксел, на която ротационното председателство обяви намеренията си за следващите 6 месеца. Ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън коментира за националното радио плановете на председателството по този въпрос.

Разбира се, ще работим отблизо с двете страни, ние сме добри приятели и на България, и на Румъния. За съжаление, ние не сме част от Шенгенското споразумение, но като председателство, естествено, ще бъдем обективни към ангажиментите си по Шенгенския въпрос. Надяваме се, че може да има успешен резултат за България и Румъния в рамките на ирландското председателство, но това ще зависи от постигането на споразумение в Съвета и засега е твърде рано да предвидим какво ще стане.

Страната ѝ обяви като основни приоритети икономическото възстановяване на Евросъюза и увеличаването на растежа и заетостта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови