Брюксел разследва енергийния холдинг за злоупотреба с монопол

03 декември 2012 в 13:37 1665 0

Електрическа мрежа. Снимка: БГНЕС
Електрическа мрежа. Снимка: БГНЕС

Нова наказателна процедура срещу България откри днес Европейската комисия, във връзка с предполагаема злоупотреба на Българския енергиен холдинг с монопол.

Разследването, започнато от Брюксел е за злоупотреба с господстващо положение в пазара на електроенергия на едро в България. По информация на Комисията, държавният енергиен холдинг изкривява пазара, възпрепятствайки конкуренцията в България и съседните страни чрез териториални ограничения.

Откриването на процедурата не е автоматично обвинение към България и не предрешава хода на разследването, уточниха от пресслужбата на Еврокомисията.

Конкретните проблеми, върху които се фокусира ЕК, се съдържат в договорите за доставка на електричество, сключвани от дъщерните дружества на БЕХ. Въпросните контракти гласят, че електричеството може да се препродава единствено в България и не може да се изнася.

Възможно е тези разпоредби да ограничават свободата на търговските им партньори да доставят електричество, закупено от „Български енергиен холдинг“, като определят къде да се достави енергията, се посочва в прессъобщението на ЕК. Тези договорни разпоредби могат да представляват териториални ограничения и да нарушат електроразпределението в единния пазар, както и да доведат до раздробяване на пазарите за електричество по национален признак. Такава практика би възпрепятствала конкуренцията и би осуетила интеграцията енергийните пазари в ЕС.

За разлика от стандартните наказателни процедури (infringement procedures) в разследванията за антиконкурентно поведение няма определени срокове. Продължителността им зависи от сложността на конкретния казус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови