Борисов: След ГЕРБ София стана културно средище

Елица Мартинова 24 май 2013 в 15:41 2661 8

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

„София става средище на музеи, след като десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо“ - това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов след тържественото откриване на подземния музей на базиликата „Света София“.

Борисов не спести похвалите към себе си и подчерта, че е щастлив, защото бившите управляващи са осъществили проекта в условията на най-тежката финансова криза.

След като разгледа музея, представящ историята на Сердика, Борисов бе попитан дали експозицията му харесва. „Е, нали съм го правил аз, какво да не ми харесва“, бе отговорът на експремиера.

Той изрази удовлетворение, че в последните години България е работила, за да развие културата си.

„Заслужава си, защото, когато влязоха Ромпой, Барозу, шведският премиер Фредерик, датският премиер, още когато се строеше... Имам десетина броя посещения с делегации, преди да се открие. Всички, като отидоха в Брюксел след това, казаха: „Бойко, ние не Ви познаваме. Вие сте уникални в своята същност като държава. Не ви познаваме", разказа Борисов.

По думите му София се е превърнала в притегателна сила за туристите.

Като дойдат делегации, като отидат на Ларгото, като дойдат тук, и на "Александър Невски", Боянската църква, крепостта Урвич... Целият център става едно средище на музеи, което е прекрасно за България. Десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо, и това го потвърдиха знатни имена в българската археология, като проф. Николай Овчаров, архитект Васил Китов, с които имах честта 4 години да работя като премиер и преди това - като кмет, за да се случат всички неща сега. Разбира се, и Данчето Фандъкова, която пое след мен и ги разви много активно. Това са светила. Истински се надявам, че ние успяхме в най-голямата криза да го правим, и това ще продължи и занапред“ обеща бившият премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!