Българите харчат по 300 лв. за първия учебен ден на първолаците

Последна промяна на 14 септември 2013 в 09:17 1821 1

Първокласници.
Two children wearing backpacks holding hands --- Image by © Edith Held/Corbis

Средно по 300 лева харчат за първия учебен ден българските семейства, чийто деца тръгват за пръв път на училище. Това сочат данните на телефонно изследване в България, Чехия, Полша и Словакия, цитирани от „Дарик”.

Сумата в България е по-ниска в сравнение с резултатите в останалите три страни. В Словакия, например, същите разходи възлизат на 490 лв., а в Чехия и Полша – на 590 лв.

За сметка на това, в България се отчита най-висок процент на родители, които дават джобни пари на децата си. У нас 84% от семействата осигуряват джобни. В Словакия процентът е значително по-нисък – 56%. В Полша джобни получават 66% от децата, а в Чехия – 64 на сто.

Друга разлика между българите и останалите изследвани народи е, че у нас джобните се дават предимно на седмица – при 94% от семействата, докато в останалите три страни това става веднъж месечно.

В България джобните най-често не надвишават 20 лв.  месечно при малките класове, като сумата расте пропорционално на възрастта. Изследването сочи, че всяко трето семейство у нас не контролира за какво децата харчат джоните си пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.09 2013 в 10:15

Да. На мене разплакани мамчета са ми искали пари, за съвършенно неотложни нужди. Не за книжки, тетрадки и моливи. За нов телефон, и "раница", не знам какво значи това, иначе детето не можело да тръгне на училище. Вчера чух и за дрескода "рокля с кецове", иначе изобщо нямало начин, ни в първи, ни в десети клас.
Сам съм крайно претенциозен към снаряжението, но съм чувал че има и граници на безумието.
Обаче нямало.