България - "слаб ученик" по сигурност на пътя

Мадлен Шишманова 20 април 2012 в 15:01 1254 0

 Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

България е на последно място в ЕС по отношение на сигурност на пътя. Вероятността за оцеляване при катастрофа на пътя у нас е най-малка, съобщава вестник "Дерниер йор", като се позовава на данните от изследване на белгийското застрахователно дружество "Туринг".

Дружеството е изготвило своята класация на основата на данни, предоставени наскоро от Европейската комисия.

Страната ни е наречена "слабия ученик" в Общността и при резултатите за смъртността при пътните злополуки със средно 118 загинали на 1000 катастрофи. На второ място е Полша със 100 жертви при 1000 катастрофи.

Според данните най-безопасни са пътищата във Великобритания, където загиват 12 души при 1000 катастрофи, следват Германия (13 жертви), Швеция и Австрия (16), Италия (19). Най-голяма е вероятността човек да пострада при катастрофа в Кипър и в Словакия.

От компанията отчитат, че страните в ЕС са положили усилия за чувствително намаляване на броя на катастрофите, пострадалите и загиналите на пътя от 2000 г. насам. Най-добри са резултатите в Холандия, където за последните 12 години намалението по тези показатели е близо 75 процента - от 35 313 на 10 778 катастрофи годишно.

В Белгия за същия период се отчита намаление от 20 на сто. "Туринг" отбелязва, че все по-често западноевропейци решават да почиват в Източна Европа и цитираните данни открояват необходимостта от повишено внимание на пътя.

"Туринг" отбелязва, че все по-често западноевропейци решават да почиват в Източна Европа и цитираните данни открояват необходимостта от повишено внимание на пътя.

Повече от 30 души са загинали при пътни катастрофи от началото на април, коментира междувременно пред „Фокус" Алекси Кесяков - председател на Държавната комисия по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ. Той уточни, че над 300 души са тежко ранени и допълни, че загубата на управление продължава да е сред основните причини за пътнотранспортни произшествия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !