България на дъното в класация за правосъдието в ЕС

Елица Мартинова 10 октомври 2012 в 09:32 1622 1

Европейският съд за правата на човека, Снимка: Reuters
Европейският съд за правата на човека, Снимка: Reuters

България е сред страните с най-зле функционираща съдебна система, сочи независимо проучване, цитирано от британското издание „The Guardian”.

Проучването е направено от международната юридическа фирма „Clifford Chance” и британската организация „Fair Trials International”. За целта са разгледани всички нарушения, регистрирани в Европейския съд за правата на човека в периода 2007-2012 г.

Заедно с България, на дъното на класацията се нареждат Румъния, Гърция и Полша.

„Държавите-членки в Източна Европа се очертават като серийните нарушители, които редовно нарушават човешките права за свобода и справедлив съдебен процес“, сочи проучването.

С най-много регистрирани нарушения за периода – 108, е Гърция. След нея се нареждат България – с 92, Полша – с 67, и Румъния – с 49.

Основният повод за критикита към България е прекомерното забавяне на досъдебното производство. Според проучването подсъдимите в страната са били лишавани от правото на достъп до адвокат и на контакт със семействата им.

„Ситуацията в целия Европейски съюз явно се влошава. През 2007 в ЕС е имало 37 нарушения на правото на справедлив процес, а през 2011 г. те са нараснали двойно“, гласи заключението на проучването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!