"Атака": Да се отнемат облагите на партиите извън парламента

Нели Чолашка 11 юни 2013 в 13:06 5014 11

Депутатите от
Депутатите от "Атака" пред стаята на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

"Атака" е внесла проект за промени на Закона за политическите партии, който предвижда спиране на държавните субсидии за политическите сили, които са извън Народното събрание, но са получили над 1% на последните избори.

С промените, ако бъдат приети, ще се отнеме правото на извънпарламентарните партии да получават държавни и общински сгради срещу изгоден наем за централи. 

"Атака" също като БСП предлага изменения, които ще лишат депутатите-отцепници от субсидия.

"Изразходваните средства от държавата за финансирането на политическите партии са в размери, които не съответстват на възможностите на държавния бюджет, особено при тежката финансова и икономическа криза на страната.

Практиката показа, че определени политически партии участват на изборите, не за постигането на политически цели и за осъществяването на обществено полезни каузи, а именно за да получат държавна субсидия", пише в мотивите на националистите.

В мотивите се твърди също, че много държавни и общински сгради пустеят и се рушат, защото са отдадени под наем на партии със затихващи функции или пък в тях се осъществява търговска дейност.

Ако предложените от тях промени бъдат приети, сред потърпевшите ще е един от най-големите врагове на Волен Сидеров - лидерът на НФСБ и собственик на СКАТ Валери Симеоново. На Симеонов малко не му достигна да влезе в парламента.

Без субсидия ще останат и РЗС на Яне Янев, както и всички десни формации, които за първи път от демократичните промени не успяха да влязат в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!