"Атака": Да се отнемат облагите на партиите извън парламента

Последна промяна на 11 юни 2013 в 13:06 4388 11

Депутатите от
Депутатите от "Атака" пред стаята на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

"Атака" е внесла проект за промени на Закона за политическите партии, който предвижда спиране на държавните субсидии за политическите сили, които са извън Народното събрание, но са получили над 1% на последните избори.

С промените, ако бъдат приети, ще се отнеме правото на извънпарламентарните партии да получават държавни и общински сгради срещу изгоден наем за централи. 

"Атака" също като БСП предлага изменения, които ще лишат депутатите-отцепници от субсидия.

"Изразходваните средства от държавата за финансирането на политическите партии са в размери, които не съответстват на възможностите на държавния бюджет, особено при тежката финансова и икономическа криза на страната.

Практиката показа, че определени политически партии участват на изборите, не за постигането на политически цели и за осъществяването на обществено полезни каузи, а именно за да получат държавна субсидия", пише в мотивите на националистите.

В мотивите се твърди също, че много държавни и общински сгради пустеят и се рушат, защото са отдадени под наем на партии със затихващи функции или пък в тях се осъществява търговска дейност.

Ако предложените от тях промени бъдат приети, сред потърпевшите ще е един от най-големите врагове на Волен Сидеров - лидерът на НФСБ и собственик на СКАТ Валери Симеоново. На Симеонов малко не му достигна да влезе в парламента.

Без субсидия ще останат и РЗС на Яне Янев, както и всички десни формации, които за първи път от демократичните промени не успяха да влязат в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.06 2013 в 17:36

Ами, ок, след следващите избори ще има закон - да се отнемат със задна дата субсидиите на някои парламентарни сега партии ... за последните 10 години - мисля, че ще е много популярно решение, може и на референдум да мине.

11.06 2013 в 21:42

Вземете всички пари от субсидии и ги дайте на А-такааа . После да им дадем и цялата власт, та веднъж за винаги да престанат да се правят на идиоти . Няма по-подходящ синдик от тях за фалиралата ни държава. Тъкмо ще харижат всичко на братята руси, а което не става - на скрап и за претопяване заедно с герба на републиката. А ние..........кой от къде е !

11.06 2013 в 18:42

Ходете да гласувате за останалите 41 партии, които се явиха на последните избори, за да ги вкарате в парламента и да си получат заслужено субсидията, срещу която и ще очаквате някакви действия. Аз съм абсолютно "за" да се махнат субсидиите за тези с над между 1 и 4 процента, защото е ясно че по-голяма част от тях са създадени само за да получат субсидия, която ощетява нас като народ и граждани. Не ни стига корупцията, ами и легалното ограбване на държавата. И впрочем Сидеров предложи депутатски заплати колкото минамалната такава за страната. Всички брояха мухите в залата тогава.

11.06 2013 в 18:38

Тези пари се дават, за да може същият български народ да създава конкуренция на парламентарните партии. Ако една партия събере например 3%, това значи че МНОГО хора искат тя да участва в управлението. На следващите избори може да има и 30%, но това без пари не става. Трудно оцеляващия български народ едва оцелява, а да събира пари за развиване на алтернативни партии от къде ще вземе? Тази субсидия е за това!
Замислял ли си се защо има изобщо бариера от 4%?

11.06 2013 в 18:24

Аз защо Долен не предложи спиране на субсидията за парламентарните партии, а? Как искате да има истинска партийна конкуренция, без субсидия за извънпарламентарните партии? Естествено е Болен ще иска да си унищожи конкуренцията.

11.06 2013 в 16:54

Абе,Стефане,сега да не вземеш да кажеш и че в Б-ия,няма мафия,срасната с партиите?Леле...

11.06 2013 в 16:29

Аха, точно "добре обмислено и справедливо решение", вие какво пушите? А последствията?
Как ще се финансират партиите? Като се продават на групировките и местните феодали? Или ще легализираме обръчите от фирми?
Все ми се струва, че по едно време безумието и кухненската мъдрост, трябва да имат и граница.

11.06 2013 в 14:45

Едно добре обмислено и справедливо решение, откъде накъде ще се плащат пари от държавния бюджет на партии,които са създадени само и единствено с цел да взимат субсидия. ПЪЛЕН АБСУРД!

11.06 2013 в 14:34

На всички партии е справедливото решение. Или обратното - на влезлите да им спират субсидията. И без това си нагласят законите, както си искат...

11.06 2013 в 13:58

Държавността изисква ясни правила, еднакви за всички. Следователно, да се отнемат субсидиите на всички партии, а държавата да осигури време за реални предизборни дебати по БНТ и БНР за всички кандидати. Така най-добре ще можем да разберем кой "колко пари струва" и за кого да гласуваме, а спестените средства ще отидат за образование, здравеопазване и дори за подпомагане на раждаемостта. Тогава може и Воленчо да стане татко!?