Американски сенатор подкрепи България за отпадане на визите за САЩ

OFFNews 21 септември 2013 в 13:25 2927 1

Кристиан Вигенин по време на срещата със сенатор Кристофър Мърфи
Кристиан Вигенин по време на срещата със сенатор Кристофър Мърфи

България има моята подкрепа и аз ще лобирам за отпадането на визите за българите, които искат да посетят САЩ. Това заяви американският сенатор и председател на подкомисията по европейските въпроси в американския Сенат Кристофър Мърфи по време на среща с външния министър Кристиян Вигенин.

България се придържа максимално към изискванията, поставени от САЩ, и очаква в скоро време необходимостта от визите да отпадне, обясни Вигенин.

Кристофър Мърфи посочи, че е запознат със ситуацията и България може да разчита на неговото разбиране и подкрепа.

Един от въпросите, по които търсим съдействие от своите партньори, е увеличаващият се бежански поток към България заради кризата в Сирия. Това е проблем, с какъвто страната не се е сблъсквала до момента, и правителството търси максимално ефективни решения, подчерта Вигенин.

Това не е само хуманитарен проблем, но е и риск за сигурността на България и Европа заради възможността от проникване на терористи, допълни външният министър.

Отношенията между България и САЩ са отлични през последните години и са се превърнали в едно пълноценно стратегическо партньорство, коментира Кристиян Вигенин.

По време на визитата си във Вашингтон министърът се е срещнал и с председателят на комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите Майкъл Маккоул и го е запознал със свършената работа по разследването на атентата в Бургас.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови