60 000 българи са на воден режим

17 юли 2012 в 18:56 2065 0

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

60 000 българи в 35 общини в момента имат режим на водата или нарушено водоподаване, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев пред Дарик.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е принципал на 29 от ВиК-дружествата в страната, които покриват около 90% от населението и територията на България.

В някои от градовете и селата на режим водата спира между 3 и 4 часа само през нощта, но другаде нямат вода и през деня, призна Симидчиев.

Най-големият град, в който има проблем с водата, е Омуртаг и то от доста години. Засегнати са над 8 хиляди души. 

По думите на зам.-министъра на регионалното развитие причините за водния режим в засегнатите райони са свръхконсумацията на вода и лошото състояние на канализационната мрежа. 

Най-голям проблем създавали авариите или планираните ремонти.

„Голяма част от градовете ни се снабдяват от локални водоизточници, които са сезонно зависими - т.е. лятото, когато има минимален отток водното количество в тях спада. За проблема помага и изключително увеличената консумация на вода от поливането", напомни Симидчиев.

Към това се прибавят и високите загуби по ВиК-мрежата, които са факт и в големите градове.

Няма как да е иначе, при положение, че десетки години, дори и в късните години на социализма, не е инвестирано по водопроводната мрежа, коментира Добромир Симидчиев.

Проблем е още фактът, че в този програмен период по оперативна програма „Околнa среда" е предвидено финансиране основно за пречиствателни станции за отпадни води и почти никакъв пари за подмяна на водопроводната мрежа.

Според него има шанс да се пренасочат и малко средства към обновяване на канализацията. 

„Ясно е, че не можем да обърнем оперативната програма „Околна среда" и да започнем да инвестираме само във водопроводи, но можем да планираме т.нар. „интегрирани водни цикли" - това означава да се построят пречиствателни станции и канали, но успоредно с това да се реконструират колкото се може повече водопроводи", обясни зам.-министърът..

По данни на МОСВ комплексните и значими язовири с питейна вода в България са пълни 89%, което гарантира, че няма да има недостиг на водата до края на годината, обяви пред Дарик Красимира Янкова, експерт в отдел „Използване на водите" в екоминистерството. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !