45% от ромите са с основно образование

Нели Чолашка 14 октомври 2013 в 18:04 3040 3

Роми, Снимка: БГНЕС
Роми, Снимка: БГНЕС

45% от ромите , живеещи в обособени квартали са с основно образование, 7,2% никога не са посещавали училище, а висшистите са едва 0,4%.

Това сочи социологическо проучване, направено в рамките на проект „Разработване на комплексни мерки за интеграция на най-маргинализираните общности сред етническите малцинства с фокус върху ромите” на социалното министерство.

Данните показват още, че 25,5% от ромите имат професия, а  само на доходи от социално подпомагане разчитат едва 14% от анкетираните.

Условията на живот в обособените махали в Южна България са по-лоши отколкото в Северна България, става ясно от проучването.

Чрез специално разработена методика по проекта са идентифицирани най-маргинализираните домакинства, които са 10% от домакинствата, живеещи в обособените квартали.

17% от ромите от най-маргинализираните общности никога не са посещавали училище, 33% са неграмотни, а с начално и незавършено начално образование са 28%. С професия са едва 6.2%. На издръжка от социално подпомагане са 18,7% от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!