2431 подписа срещу лимита за финансиране на болни деца

07 март 2012 в 12:22 1550 0

Мерве Джебир  Снимка: save-darina.org
Мерве Джебир Снимка: save-darina.org
2431 подписа събраха граждани срещу лимита за държавно финансиране при лечение на болни деца в чужбина до 12 часа на 7 март. В момента ограничението на сумата е 180 000 лева. Чрез петицията хората, обединени в инициативата „Спаси, дари на...”, настояват за пълната отмяна на лимита. Той беше въведен на 15 юли 2011 година с постановление на Министерския съвет. Те посочват пет причини, поради които не трябва да съществува ограничение. Първата е, че лимитът не е правно обоснован.
"Ограничаването на финансирането за лечение на болни деца до точно определена сума, без оглед на заболяването и състоянието им, лишава малките пациенти с най-тежки, животозастрашаващи заболявания от неотменимото им право на достъп до здравеопазване. Тази мярка противоречи и на редица други международни документи, между които Конвенция за правата на детето и Европейска харта за правата на пациента", пише в петицията.
Второто им основание да искат отмяна е, че лимитът не е медицински обоснован.
"От финансиране на лечение в чужбина чрез Център „Фонд за лечение на деца” се ползват изключително и само деца, за които е потвърдено с писмени становища на изтъкнати медицински експерти, че в България няма условия да бъдат лекувани своевременно и адекватно", пишат инициаторите на подписката.
Според тях лимитът не е и финансово обоснован:
"Определянето на сумата от 180 000 лева не е резултат от проучване и договаряне на цените за медицински услуги в Европа. Досега Министерство на здравеопазването не е дало отговор на многократните ни запитвания - кой и по каква методика изчисли точно 180 000 лв., а не 150, 200 000 лв. или друга произволна сума."
Лимитът не води до икономии - за 7 месеца са спестени 1%, той е дискриминационен спрямо децата с по-тежки заболявания, чието лечение изисква повече средства. Лимитът опорочава, изтощава и извращава смисъла на дарителството, превръщайки го от доброволен хуманен акт в държавна принуда, пише още в текста към петицията. Авторите на петицията припомнят и за смъртта на 6-месечната Мерве. За детето не достигнаха 16 000 евро за трансплантация в чужбина. Парите бяха събрани с дарителска кампания и заминаха за Италия. "Забавянето се оказа фатално - детето почина 4 дни след заминаването", се посочва в петицията.  
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!