17% от българите се готвят да емигрират трайно

Последна промяна на 05 юли 2013 в 14:08 6645 25

Емигранти
Емигранти

17% от българите се подготвят за трайна емиграция до края на тази или през следващите няколко години. Това показва социологическо проучване на агенция АФИС за нагласите за миграция на българите.

Изследването е проведено от 31 май до 16 юни сред 2000 души на възраст между 15 и 55 години по поръчка на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Основната причина за емиграция, която са посочили участниците в проучването, е намирането на работа или получаването на по-висока заплата с професията, практикувана от тях в България.

54% от желаещите да заминат извън България посочват, че биха се наели на всякаква работа, без значение от квалификацията си. 24% пък обясняват, че имат желание да си намерят работа, която отговаря на образованието им. Едва 0,5% заявяват, че ще заминат в чужбина с цел да получават социални помощи.

Около 5% от българите пък заминават в чужбина за продължаване на образованието, като в тази категория се включват хора както със средно, така и с висше образование.

Най-предпочитаните дестинации вече са Германия и Великобритания, а не популярните преди кризата южни страни като Гърция, Испания и Италия, обясни анализаторът Чавдар Найденов. По думите му се забелязва стремеж хората, напускащи България, да искат да работят легално. До някъде това се дължи и на по-добрата осведоменост на българите подчерта той.

Данните от изследването ясно показват, че страните от Европейския съюз няма защо да се притесняват от голямо количество необразовани българи, които след падането на ограниченията за работа в ЕС през 2014 г. ще се преселят в тези държави, за да живеят от помощи, заяви евродепутатът Ивайло Калфин. Голямото притеснение не бива да бъде за тях, а за нас, защото се очаква да направим нещо, което да спре тези потоци от емигранти, допълни той.

По-големият брой на българите, желаещи да работят легално в чужбина, донякъде се дължи на пенсионното осигуряване, което им се полага. Хората знаят, че след това ще могат да разчитат на по-висока пенсия, обясни Калфин.

Увеличават се българите, които искат да работят по специалността си, но въпреки това около две трети от емигрантите в крайна сметка работят не това, за което са учили, посочи зам.-председателят на Агенцията за българите в чужбина Йордан Янев. Иска ми се обаче да кажа и нещо позитивно – през последните пет години около 5000 млади хора, които са учили в чужбина, са се върнали в България и са се реализирали тук, каза Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.08 2013 в 14:12

Ами защо тогава си губиш времето в тази простотия и цигания? Включвай се в 17-те процента и дим да те няма.

16.08 2013 в 14:08

Ами защо са толкова приказки за да убеждавате един твърдоглав индивид. Просто осигурете си го тоя мечтан живот. За нещастниците, които остават тук не мислете особено, може би на тях така им харесва. Или не Ви се вярва? Светът е широк, а страната не се състои само от една компания от няколко семейства. Нали не си мислите, че тук не живеят много семейства, приоритетите и ценностите на които могат сериозно да се разминават с вашите ?

16.08 2013 в 14:02

Не точно аквариум. Ще емигрират материално ориентираните опортюнисти. А има и други, за които финансовия резултат е точно резултат, а не цел. Има и такива, колкото и да е трудно да си го представят някои собственици на аквариуми. И ако наистина искат да се реализират и могат нека да заминат всички, които искат. В съвременния свят гова е повече от лесно.

16.08 2013 в 13:57

Ми давай бе, какво чакаш.

06.07 2013 в 22:43

Благодаря! Аз пожелавам успех на Вас, където и да изберете да се развива животът Ви от тук нататък :)

06.07 2013 в 14:06

И последно:бил съм в над 10 държави,като в някои от тях съм оставал за повече от месец,така че съм си направил изводите.По-голяма простотия,селяния и цигания от тук не съм виждал дори в Румъния и Молдова,да не говорим за развитите бели държави.

06.07 2013 в 13:52

До Архитекта:
Въобще,ако си архитект,като гледам умствения ти капацитет колко е.Понеже виждам,че си позволяваш да обиждаш и квалифицираш хора без да ги познаваш ще ти кажа няколко неща.Първо:баща ми беше учен от БАН и затова си позволявам да говоря за тези хора.Второ:да те осветля малко относно моята персона:имам висше образование и 15 години стаж по специялността си.Половината ми роднини са лекари,другата инженери,а дядо ми беше професор по медицина и не знам как такъв лайнар като теб реши,че "не съм от най-учените" и че имам проблем с "печатната култура".

06.07 2013 в 13:03

До Архитекта:
Въобще,ако си архитект,което силно ме съмнява,като ти гледам умствения капацитет.Понеже виждам,че класифицираш и обиждаш хората без да ги познаваш ще ти кажа някои неща.Първо:баща ми беше учен от БАН и затова си позволявам да говоря за тези хора.Второ да те запозная с моята скромна персона:имам висше образование и 15 години стаж по специялността.Половината ми семейство са лекари,другата половина инженери,а дядо ми беше професор по медицина и не знам защо селянин като теб прецени,че не съм от най-учените и,че имам проблем с печатната култура.В момента се занимавам с 3 отделни бизнеса в които съм вложил за 6 години над 150 000 лв и безкрайни количества труд и изкарвам по-малко,отколкото е минималната работна заплата в Дания - 1300 евро и която се дава,за да разнасяш вестници по 4 ч/ден.Такива тъпаци като теб,които си мислят само от тяхната гледна точка винаги са ме вбесявали,а егоизма е най-глупавото нещо на света.Ако някога се занимаваш с бизнес ще ги разбереш тези неща.Успех в България,приятел:)
P.S.:Напълно съм съгласен с Пилето и това е и моето мнение.

06.07 2013 в 12:24

Напълно съгласен.Не знам архитекта на колко години и въобще дали е архитект,но е много заблуден човек.И като го гледам освен да злобее и да говори глупости друго не му се отдава
 
X