17% от българите се готвят да емигрират трайно

Вероника Шербанова 05 юли 2013 в 14:08 7299 25

Емигранти
Емигранти

17% от българите се подготвят за трайна емиграция до края на тази или през следващите няколко години. Това показва социологическо проучване на агенция АФИС за нагласите за миграция на българите.

Изследването е проведено от 31 май до 16 юни сред 2000 души на възраст между 15 и 55 години по поръчка на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Основната причина за емиграция, която са посочили участниците в проучването, е намирането на работа или получаването на по-висока заплата с професията, практикувана от тях в България.

54% от желаещите да заминат извън България посочват, че биха се наели на всякаква работа, без значение от квалификацията си. 24% пък обясняват, че имат желание да си намерят работа, която отговаря на образованието им. Едва 0,5% заявяват, че ще заминат в чужбина с цел да получават социални помощи.

Около 5% от българите пък заминават в чужбина за продължаване на образованието, като в тази категория се включват хора както със средно, така и с висше образование.

Най-предпочитаните дестинации вече са Германия и Великобритания, а не популярните преди кризата южни страни като Гърция, Испания и Италия, обясни анализаторът Чавдар Найденов. По думите му се забелязва стремеж хората, напускащи България, да искат да работят легално. До някъде това се дължи и на по-добрата осведоменост на българите подчерта той.

Данните от изследването ясно показват, че страните от Европейския съюз няма защо да се притесняват от голямо количество необразовани българи, които след падането на ограниченията за работа в ЕС през 2014 г. ще се преселят в тези държави, за да живеят от помощи, заяви евродепутатът Ивайло Калфин. Голямото притеснение не бива да бъде за тях, а за нас, защото се очаква да направим нещо, което да спре тези потоци от емигранти, допълни той.

По-големият брой на българите, желаещи да работят легално в чужбина, донякъде се дължи на пенсионното осигуряване, което им се полага. Хората знаят, че след това ще могат да разчитат на по-висока пенсия, обясни Калфин.

Увеличават се българите, които искат да работят по специалността си, но въпреки това около две трети от емигрантите в крайна сметка работят не това, за което са учили, посочи зам.-председателят на Агенцията за българите в чужбина Йордан Янев. Иска ми се обаче да кажа и нещо позитивно – през последните пет години около 5000 млади хора, които са учили в чужбина, са се върнали в България и са се реализирали тук, каза Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!