1/3 от чиновниците в правосъдното министерство назначени незаконно

19 април 2013 в 08:44 2626 7

Служебният министър Драгомир Йорданов. Снимка: БГНЕС
Служебният министър Драгомир Йорданов. Снимка: БГНЕС

86 служители или 1/3 от всички чиновници в Министерството на правосъдието са назначени незаконно, сочи доклад на вътрешния инспекторат, публикуван във в. "Труд".

Тези хора са назначени без конкурс, а конкурсът е задължителен съгласно Закона за администрацията.

Работещите в Министерството на правосъдието на щат са 262-ма.

От правосъдното министерство не отричат информацията за незаконно назначени чиновници. Във ведомството тече проверка по доклада на инспектората.

Оттам обясниха, че до момента не са установени нарушения. Служители могат да се назначават без конкурс, ако заместват титуляр в отпуск по майчинство или дългосрочен болничен, както и с тристранно споразумение с друг административен орган и на служители на непълен работен ден, допълниха от ведомството.  

Отстранена е шефката на дирекция “Човешки ресурси” Даниела Лазарова.

По информация на "Труд” най-високопоставеният служител, който не отговаря на условията на заеманата длъжност, е ръководителката на администрацията - главният секретар Елена Петкова.

Тя вече е уволнена от служебния министър Драгомир Йорданов. Преди да бъде уволнена тя си е позволила да вдигне скандал на министъра пред други служители.

Друг високопоставен чиновник, който е назначен без конкурс в министерството, е и.д. шефът на инспектората по Закона за администрацията - Янко Хаджигеоргиев.

В момента той е в болнични и служителите на инспектората са използвали неговото отсъствие, за да пуснат доклада от проверката до министъра. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки