Време е Русия да влезе в ЕС, за да се върне на мястото си. А китайският модел е невъзможен

Руските елити и управници не са знаели руски език, говорили са на френски

Юлиуш Висожински 13 август 2018 в 15:24 13600 5

Станислав Белковский

Русия е част от Европа. Ние трябва да станем част от Европа. За да излезе Русия от днешната криза, в която се намира, е необходимо едно-единствено нещо. Отиваме в Берлин или Париж и казваме: Руската федерация трябва да стане член на Европейския съюз. Лидерът, който направи това, ще получи не само маса аплодисменти, но и всички политически дивиденти.

Това заяви известният руски политолог и публицист Станислав Белковский в авторското си предаване "Руската провокация" в ефира на радио "Ехото на Москва".

Когато Русия стане член на ЕС, най-после ще се избавим от монголското иго. Ще се върнем в нашето традиционно цивилизационно лоно. Отново ще станем европейци, както всъщност винаги сме били. Ще се избавим от бремето на Чингис хан. Животът няма да бъде същият. Просто е нужна политическа воля за подобно решение. Кога такава политическа воля може да бъде осъществена? Когато нашият велик вожд и учител Владимир Владимирович Путин напусне властта. Защото Путин, който е консерватор по психотип, никога няма да се реши на този радикален сценарий, коментира Белковский.

Руските елити не са знаели руски език, говорили са на френски

Беше много забавно, когато Мария Владимировна Захарова, тя ръководи департамента по информационна политика на Министерството на външните работи на Руската федерация, каза, че русофобията в Европa се зародила в момента, когато Русия побеждава Франция. Скъпи приятели, може ли да ви разкажа как всъщност е било? Внимателно съм изучавал този въпрос. Император Александър I е бил огромен почитател на Наполеон, още повече - огромни почитатели на Наполеон Бонапарт са били около две трети от представителите на руския елит. Например, абсолютен фен на Наполеон Бонапарт е бил и Александър Сергеевич Пушкин, великият руски поет. И руските елити са искали Наполеон да завладее Русия. Руските елити и управници не са знаели руски език, говорили са на френски, акцентира Станислав Белковский.

Ако си забравите телефона...

Искам да кажа още две думи за философията на Европа, за философията на руската принадлежност към Европа, което е много важно. Когато сте в Европа и отидете в някакво кафене - а Европа: това е Германия, Франция, Италия, тези страни, в момента нямам предвид Албания, при цялото ми уважение към нея - и си забравите мобилния телефон в кафенето. Ако отидете на другия ден, телефонът ви ще е там. И ще ви кажат: "Знаете ли, търсихме ви, но не успяхме да се свържем с вас. Забравили сте си телефона при нас". Ето това е Европа. На хората там няма и през ума да им мине да ви откраднат телефона. Ето защо там можете да се чувствате абсолютно спокойно и да се отпуснете. Вие живеете в състояние на абсолютен психологически комфорт, разказа известният руски политолог.

Излишно е да казвам какво ще стане, ако си забравите телефона в Пекин. Повече никога няма да го видите. Струва ми се, че самата постановка на въпроса пред сервитьорите и барманите в заведението, в което сте забравили телефона си, "Къде ми е телефонът?" ще ви изправи пред стена на глухо недоумение: "Какъв телефон?!" - заяви Станислав Белковский.  

Ние сме европейци по съзнание и по манталитет. Когато някои хора казват, че има някакъв китайски модел, който е подходящ за Русия, много искам да ги питам: скъпи приятели, а вие прочели ли сте поне един китайски роман? - полемизира Белковский в авторското си предаване "Руската провокация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

5

aranjues

14.08 2018 в 16:45

Това ми се е случвало в Бърно със скъп фотоапарат обаче,а не с телефон,но пък в Дисниуърлд в Мадрид нямах тоя късмет,така че не винаги може да очакваш да намериш загубеното.Иначе човека е почти прав,в Москва е почти европейска обстановката,изключая таджикистанските гастарбайтери,но пък в подмосковието видях с очите си крепостен.Тъй че далеч са от ЕС,но идеята е добра!

12182

3

sawall

13.08 2018 в 17:44

Наивно казано от човек, който явно иска да се изкара опозиционер на диктатора. Русия наистина няма да тръгне напред с Путин.

Аз съм чел китайска литература и мога да я препоръчам. Това, че г-н. Белковский чете само американски трилъри си е негов проблем... А това с кафенетата и телефоните си е според зависи от кафенето.

11800

1

limlim

13.08 2018 в 15:54

"Отново ще станем европейци, както всъщност винаги сме били."
Мечтиии, както казваше Тео Елмазов...
Руското мюре си е падал на главата като малък... Многократно...