Сергей Станишев е камъче в обувката на Мартин Шулц

OFFNews 10 февруари 2014 в 21:24 10679 10

Сергей Станишев и Мартин Шулц

Има риск противоречията около българина Сергей Станишев да навредят на кампанията на Мартин Шулц, казва Жан Мишел дьо Ваел - директор на центъра за изследване на политическия живот в Белгия и преподавател по политология в Брюкселския университет.

Интервюто с дьо Ваел е публикувано във френското изданиe euractiv.fr.

От страна на изданието Станишев е представен като лидер на ПЕС и БСП, който е критикуван за това, че състави и крепи правителството в България с екстремистката партия Атака и също така като политик, чието име се свързва с конфликт на интереси, след като жена му спечели проект, финансиран от Европейския парламент.

Тези атаки са основополагащ въпрос за Станишев, коментира дьо Ваел.

Станишев е камъче в обувката на Мартин Шулц и от това камъче боли.

Той е и лесен обект за атаки.

Присъствието на Сергей Станишев начело на ПЕС все още е изненадващо за повечето наблюдатели.
Той не беше силен кандидат. Беше резултат от сложен компромис и сега виждаме колко скъпо може да струва този избор. Разбира се, опонентите на Мартин Шулц ще използват ситуацията, че Атака осигурява оцеляването на българското правителство.

На напомнянето, че смяната на Станишев не е на дневен ред, дьо Ваел отговаря:

За мен винаги е било изненада, че ние не сме в състояние да намерим друг кандидат. Смяната на Станишев трябваше да стане по-рано. Сега ПЕС трябва да избира между две лоши решения: да го смени, но това ще е трудно политически и стратегически, защото вредата вече е нанесена. Или да го остави на поста, което е още по-рисковано. Няма съмнение, че по добре е да го смени, отколкото да води кампания с камъче в обувката.

В интервюто Жан Мишел дьо Ваел обяснява, че добре познава левите движения в Източна Европа и в частност БСП:

Имаше време, в което смятахме, че този млад човек ще извърши реформа и значителна промяна за Българската социалистическа партия. Тогава той олицетворяваше баланса между семейните и исторически традиции в партията, които могат да мотивират старата гвардия и отварянето към модерността, европейските ценности. Ясно е, за съжаление, че обещанията не са били спазени, и той не се е справил нито като премиер, нито като лидер на БСП да извърши толкова необходимите вътрешни реформи.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews