Сергей Станишев е камъче в обувката на Мартин Шулц

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2014 в 21:24 10231 10

Сергей Станишев и Мартин Шулц

Има риск противоречията около българина Сергей Станишев да навредят на кампанията на Мартин Шулц, казва Жан Мишел дьо Ваел - директор на центъра за изследване на политическия живот в Белгия и преподавател по политология в Брюкселския университет.

Интервюто с дьо Ваел е публикувано във френското изданиe euractiv.fr.

От страна на изданието Станишев е представен като лидер на ПЕС и БСП, който е критикуван за това, че състави и крепи правителството в България с екстремистката партия Атака и също така като политик, чието име се свързва с конфликт на интереси, след като жена му спечели проект, финансиран от Европейския парламент.

Тези атаки са основополагащ въпрос за Станишев, коментира дьо Ваел.

Станишев е камъче в обувката на Мартин Шулц и от това камъче боли.

Той е и лесен обект за атаки.

Присъствието на Сергей Станишев начело на ПЕС все още е изненадващо за повечето наблюдатели.
Той не беше силен кандидат. Беше резултат от сложен компромис и сега виждаме колко скъпо може да струва този избор. Разбира се, опонентите на Мартин Шулц ще използват ситуацията, че Атака осигурява оцеляването на българското правителство.

На напомнянето, че смяната на Станишев не е на дневен ред, дьо Ваел отговаря:

За мен винаги е било изненада, че ние не сме в състояние да намерим друг кандидат. Смяната на Станишев трябваше да стане по-рано. Сега ПЕС трябва да избира между две лоши решения: да го смени, но това ще е трудно политически и стратегически, защото вредата вече е нанесена. Или да го остави на поста, което е още по-рисковано. Няма съмнение, че по добре е да го смени, отколкото да води кампания с камъче в обувката.

В интервюто Жан Мишел дьо Ваел обяснява, че добре познава левите движения в Източна Европа и в частност БСП:

Имаше време, в което смятахме, че този млад човек ще извърши реформа и значителна промяна за Българската социалистическа партия. Тогава той олицетворяваше баланса между семейните и исторически традиции в партията, които могат да мотивират старата гвардия и отварянето към модерността, европейските ценности. Ясно е, за съжаление, че обещанията не са били спазени, и той не се е справил нито като премиер, нито като лидер на БСП да извърши толкова необходимите вътрешни реформи.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2014 в 21:22

Освен, че обива и боли, това камъче е и много миризливо, когато го настъпиш. Мирише отвратително и не знаеш в кои обувки се е намърдало. Той не е силен кандидат, но умее да погажда кални номера и да обезсилва политическите си противници.

11.02 2014 в 09:00

СМЯТАЙТЕ КАКВИ НАИВНИЦИ И ГЛУПАЦИ СА В ЕС. И НИ УПРАВЛЯВАТ,ЧЕ КАК ЩЕ ДОПУСНЕШ ЧЕ БЪЛГАРСКИ КОМУНИСТ ПОТОМСТВЕН ЩЕ ОПРАВИ НЕЩО,КАКВОТО И ДА БИЛО!!!

11.02 2014 в 07:33

На снимката виждам две тарикатски кратуни които се сговарят. Мутри с бели якички...
Ако тоя Шулц е същия мръсник като украинския съсел, блазе им на европейците :-)

11.02 2014 в 03:07

Западняците не знаят, че проблемът на България не е Атака, а ГЕРБ. И не е Сидеров, а Борисов.

Станишев дори трябва да бъде подкрепен от Еврогейския Съюз за неговата борба срещу мафиотите от Първа Частна Банкянска.

Той води разобличаването на Тиквоча, и изхвърлянето му от политиката. Умен човек.

10.02 2014 в 23:25

"Имаше време, в което смятахме, че този млад човек ще извърши реформа и значителна промяна за Българската социалистическа партия. Тогава той олицетворяваше балансът между семейните и исторически традиции в партията, които могат да мотивират старата гвардия и отварянето към модерността , европейските ценности."

Човек да се чуди тия толкова глупави наивници ли са, или само се преструват сега, за да се "отсрамят"...

10.02 2014 в 23:01

"Имаше време, в което смятахме, че този млад човек ще извърши реформа и значителна промяна за Българската социалистическа партия. Тогава той олицетворяваше балансът между семейните и исторически традиции в партията, които могат да мотивират старата гвардия и отварянето към модерността , европейските ценности."

ШУМРЪ!

10.02 2014 в 22:53

тази шега на политическия дявол ,мишока да оглавява така дълго столетница-мракобесница ,е единственият шанс да я срине окончателно.всички ,които ме познават знаят ,че съм се радвал,когато апаратчиците са устройвали парада на това нищо.а,е наречен камъче,от добро възпитание,иначе си е мек отвсякъде..отворете прозорците..

10.02 2014 в 22:23

Най-после осъзнахте, че не може отрока на човек, който е гласувал за лагерите в Белене и е погребвал съдбите на хората, да е носител на нови идеи и да променя света! Това е заченато в блато и в блато ще умре!

10.02 2014 в 22:20

Да не би да е узбекистанският камАк-чудо от прекрасната реклама отдясно?

10.02 2014 в 22:13

Да ама Сергей в вперил поглед към комисарско местенце и понеже това зависи от БСП и Орешарски явно няма как да пропусне.

Кристалина Георгиева направо да си види какво ще прави след комисраството. Най-грепния и ход е да се връща в БГ блатото.