Quantcast

Путин много сбърка, а България може да спечели

Навремето Путин много сбърка с Украйна, а после допусна още една груба грешка: заложи на Турция, прегърна Ердоган - и получи лош шамар. За България обаче това може и да е от полза, казва Андрей Райчев в интервю за ДВ.

DW Последна промяна на 08 декември 2015 в 22:34 9439 16

Снимка БГНЕС

Андрей Райчев

Какво означава за България сегашната криза в руско-турските отношения? Как се тълкува тя в страната и какви ще са последиците от нея? На тези въпроси отговаря социологът Андрей Райчев. Ето обобщение на заключенията му:


Райчев: Ще започна с реакцията на правителството. Българското правителство е в небрано лозе. За да обясня защо, ще се спра първо на турската политика. Това, което Турция прави с Европа в момента, е шантаж. Чисто и просто: „Дай ми пари и ми направи политически отстъпки, защото в противен случай отварям шлюза и Европа е залята от още три милиона души”. Европа се поддаде на шантажа и вече плаща както политическата, така и финансовата цена.

"България би потънала в хаос"

Този шлюз обаче се намира точно на границата на България. За самата Европа нахлуването на три милиона мигранти е тежко преживяване, но в крайна сметка - бълха я ухапала. Хайде, да не е бълха - пиявица. Докато за България си е направо чудовищно. Не три милиона - петстотин хиляди да преминат през България, и страната ще потъне в хаос. Дължи се на много фактори, като бедността не е първият сред тях. България е слаба, още не добре организирана държава. И така нататък. По тази причина българското правителство е принудено да се умилква на Турция. Или по-точно - смята, че е принудено. Защото Турция нито ще ги спре тези три милиона, нито ще ги пусне само заради България. Тъй че това е просто страхова реакция и надценяване на собственото значение. Но нашият премиер така си представя онова, което може да направи за България.

Има и друг аспект. Същата тази криза отново върна България на терена с газопроводите. Нека първо да видим как се развиха нещата в Русия. С Украйна Путин допусна една изключително груба грешка. Той загуби една братска страна, а един приятелски народ се оказа враждебен, дори може би на границата на Русия възникна така да се каже „втора Полша”. Руснаците обаче посрещнаха с овации таза груба грешка - само заради присвояването на едно малко полуостровче. Същото се повтори после с политиката към Турция. Господин Путин заложи на Турция, отиде там, прегръща се с Ердоган, сглоби "Турски поток", но тази нова груба грешка не доведе до съзнанието на хората простия факт, че той много слабо играе шах. Човек трябва просто да погледне в учебниците по история - и веднага ще разбере, че руско-турските войни са най-честите войни в историята на Европа. Тоест, тази братска прегръдка не е възможна. Но Путин си представяше, че е възможна, защото беше много ядосан на други. Накрая получи от Ердоган унизителен и лош шамар, но - колкото и да е парадоксално - отново получи народното одобрение, защото държа остра реч и „каза някои истини”.

"Путин просто няма друг изход"

След този фалит в Турция, Путин просто няма друг изход, освен България да влезе в ролята на резервен газов коридор. Така че сега трябва да се оттеглят всички тия декларации, че България е лоша. Чудя се дали ще има пиар-кампания по руската телевизия, в която вече няма да се казва, че България е една лоша страна, а напротив, че ние сме братушки. Нещо под мотото: „Хороша страна Болгария, но Россия лучше всех”. Тоест, предполагам, че за този газов коридор отново има шанс, стига нашите съюзници да разрешат. Правят се някакви движения, доколкото си представям, но те тъй или инак са тайни.

Колкото до реакциите в българското общество на руско-турските напрежения: истината е, че около България има две големи страни, Турция и Русия, и че тези две страни се преживяват асиметрично. Традиционно Турция - по много причини, главно поради религиозните различия и османското минало - се схваща като по-непосредствената заплаха, а Русия като гаранция срещу нея. Такъв е просто инстинктът на българския народ.

Източник: Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2015 в 14:43

А кой ти е казал, че тоя форум някога е бил на джумшутките - рахметките, а мюмюне?

09.12 2015 в 13:06

Как сте русофилчета и родоотстъпници! Здраво сте се засилили да превземете и форума на OFFNews. Па знам ли, може и да успеете.

09.12 2015 в 12:10


Бирник, за кво ти е да спориш с радиоточката? Някой им спря минусите - наблегнаха на цитати от дойче блее. Това де, сере. Нещо такова беше, забравих думата.

09.12 2015 в 11:46

Русия в мизерия ?! Верно ?! Да не бъркаш Русия с България ? У нас под социалния минимум са 40 %. На тоя фон 16 % в Русия е направо блестящо постижение.
Нямало потоци ? Северен 1 работи блестящо. Северен 2 е доста напреднал проект, който идва да замести Южен поток. Ние ще купуваме газ от Германия, за да ни е по-евтина. Германците преебаха всички. Находищата в Северно море намаляват, а потенциалът на северните руски територии тепърва се разработва. Необходимостта от газ в Европа ще расте.
Цената на всеки петрол е спаднала, не само на руския. Губят и американски, и английски, и холандски, и всякакви други компании и държави, които добиват петрол.
Що се отнася до войните - не бъди сигурен, че са непременно нещо лошо. От ВСВ насам САЩ водят повече войни от която и да е държава. А за приятелите недей. Нима САЩ имат приятели ? Слуги имат - ЕС например, но приятели ? А врагове им дал Господ. В т.ч. и те самите. Убийствата в САЩ са повече от загубите им в който и да е конфликт от Виетнамската война насам.
За руската рецесия също по-леко. Държава в рецесия не строи училища: "Русия ударно ще строи училища
6.6 млн. нови места за ученици планира Министерството на образованието"
http://www.segabg.com/article.php?id=782044

09.12 2015 в 10:34

Истините за днешна Русия:
1. Путин докара Русия до мизерия. От 1 септ 2015 в Русия жизненият минимум е 10 хил рубли (260 лв). През 2015 г. 16% от работещите руснаци са с доход под този минимум. Пенсиите започват от 6,000 руб (150 лв). Руснаците тепърва ще са неплатежоспособни
2. Няма газови потоци. Основният е през Украйна. Южен, Турски, Сев 2 и не знам какви се оказаха илюзия. От 2014 год Газпром вече е на 2-ро място по доставки в ЕС
3. Цената на петрола падна от 120 на 38 долара. СССР се разпадна при 20 долара/барел. Русия е със значително по-малки възможности от СССР
4. Русия води много войни едновременно: с Украйна, в Сирия, с НАТО, с ЕС, с Турция. Путин няма нито един истински съюзник, а враговете му се множат
5. Русия е изпаднала в рецесия, криза, банки като КТБ фалират всяка седмица, инвеститорите затварят предприятията си, безработицата расте, инфлацията също

09.12 2015 в 09:50

Що се отнася до Турция, Райчев, отново въпрос на гледна точка. Докато се прегръщаше с Ердоган и размахваше ТП, тихо и на тъмно се договориха с германците за СП2. Вече ТП не е необходим на Путин. След СП2 ТП е само с регионално значение, т.е. представлява интерес само за турците. Ако спре газът през Украйна през 2019 г., въпреки че съм убеден, че ЕС ще притисне Украйна да подпише нов транзитен договор при всякакви условия, ще го отнесат основно балканските държави и Турция. За руснаците интерес, поради обема на пазара, представлява само Турция. Но те с удоволствие ще я накажат. Просто газ от друго място не може да се вземе.

09.12 2015 в 09:40

Путин сбъркал ? Въпрос на гледна точка. Май действаше според ситуацията. Братска страна ли ? Малко полуостровче ли ? Баси политолога и социолога !!! Поне да познаваше историята и географията. А ако и беше помислил малко в посока: Преврат, ориентация ЕС-НАТО, НАТО на границата и база на НАТО в Крим, Черноморския флот свит в ъгъла и т.н.
А сега - тлеещ конфликт до границата, ЕС и НАТО през крив макарон и Кримнаш.
Санкции ? Вредят, но вредят и на наложилите ги. А импортозаместването набира сили и преориентирането на вноса.
Въпрос с понижена трудност: Кой например щеше да свързва енергомрежата на Крим с руската на мястото на китайците ?

09.12 2015 в 08:11

Стефан, да замениш едно робство с друго, не е решение. Това даже Райчев го разбра.

09.12 2015 в 06:21


Защото турция нарочно събира тая сган отвсякъде, за свои пари, за да я прати в Европа. Това и струва много повече пари, отколкото иска от Европа, но го прави. Защото интереса и от това е много по-голям, отколкото пари може да напечата Европа. Защото турция помни своята история, и знае че по тоя начин е стигнала почти до Виена преди седем века, и сега иска пак.
А защо ти не знаеш тая част от собствената си история, фес неден, и защо в името на омразата към собствения си освободител, век и нещо след Освобождението работиш за поробителя си - аз не знам.
Виж там нещо, говори си с алаха да се срещнете преди с някой друг. Че от другите ще отнесеш само акбар, хем яко.
Няма да ти хареса.

09.12 2015 в 05:59

Това, че Турция иска парична помощ от ЕС, за да се справя с милионите бежанци, не знам защо да е шантаж след като проблемът касае всички.
А, че инстинкта ни бил Русия да ни пази, айде няма нужда.
Днешният руснак е краен националист, милитарист с промит мозък. Хулиганин, който иска да се сбие. Лош.