Продължаваме промяната дали гласове на Български възход, ДБ и ГЕРБ

Тройно повече избиратели гласували с "Не подкрепям никого"

OFFNews 03 октомври 2022 в 16:21 1892 0

Избори

Снимка БГНЕС

ГЕРБ и ПП са „на кантар“ сред висшистите – с по около 24%

Почти тройно повече са избирателите, гласували с „Не подкрепям никого“ на вота вчера в сравнение с последните избори. Това са предимно млади хора, гласували преди за нови проекти, сред които изпъква „Продължаваме промяната“, или негласували и нямащи право да гласуват миналия път, заради ненавършена възраст. 

Делът на „Не подкрепям никого“ показва, че в тези избори действително немалко гласоподаватели не са намерили особен смисъл, или поне не са намерили – за разлика от вълните на избор през 2021 г. – голям нов политически проект. 

Това показват демографските профили на Галъп интернешенъл болкан. Протестната опция "Не подкрепям никого" събра 87 634 гласа, според резултатите от сайта на ЦИК. 

Доста от хората, подкрепили „Български възход“, идват от Продължаваме промяната - над 40 хиляди гласа – от общо около 115 хиляди подадени за БВ. Останалите гласове за БВ идват от различни места, около 10 хиляди от БСП.

„Възраждане“ получава близо половината от своите 250 хиляди гласа днес от своите гласове от предните избори. Останалите гласове идват главно от ПП (вероятно около 40 хиляди). 

 На 2 октомври са излезли около 590 хиляди души, които заявяват, че и през ноември 2021 г. са гласували за ПП. Казано най-общо, около 80 хиляди гласоподаватели на ПП от миналите избори явно не са излезли сега – доколкото на 14 ноември гласувалите за ПП бяха над 670 хиляди. Около 350 хиляди са излезли и повторили вота си за ПП. Има и над 30 хиляди преминали от ПП към ГЕРБ. 

При ГЕРБ делът на повторение на вота може да се изчисли на около 530 хиляди гласа от общо над 630 хиляди, получени от ГЕРБ. Това е разликата между „твърдия“ електорат на ГЕРБ и още не толкова оформената електорална физиономия на ПП. 

Самите ДБ пък очевидно успяват да си „върнат“ част от гласовете за ПП. Директният трансфер между ПП и ДБ е над 30 хиляди гласа. 

Гласувалите на втория тур на изборите за президент за Румен Радев, които и сега са излезли да гласуват, закономерно сега са избрали в 23% от случаите ПП, а в около 10% – ГЕРБ. Останалите се разпределят между други формации. Сред гласувалите за Герджиков, в 66% от случаите сега е избран ГЕРБ.

Демографията на вота показва, че този път, млади хора не са излезли да гласуват в степента, в която гласуваха, например на 4 април 2021 г. (18,2% от общия вот тогава е в групата 18-30 г.), през юли, например е, 15,6%, през ноември – 15,4%, а сега е 14,6%.

Това до голяма степен определя и оставането на ПП зад ГЕРБ – доколкото именно ПП е избор на млади (в групата 18-30 сега ПП са първа партия).

ГЕРБ и ПП са „на кантар“ сред висшистите – с по около 24%.

Интерес представлява демографският профил на „Възраждане“ – по-скоро „мъжки“, не възрастен, не и необразован, осезаемо градски. Доколкото натрупванията при БВ са сравнително малко, рано е да се абсолютизира, но все пак и тук личи по-скоро градски вот, твърдят от Галъп. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови