Мартин Карбовски: Марковска, иди си, за да не си намразим държавата

Последна промяна на 17 ноември 2012 в 14:28 12985 11

Мартин Карбовски
Мартин Карбовски

Мартин Карбовски,

Lentata.com

Марковска, иди си! Какво е това вкопчване ?

Вкопчване във властта и поста, неразбираемо за повечето хора. Вкопчване, отчаяно и нагло, желаещо да се получи на всяка цена, независимо от достойнство и човешко мнение. Вкопчване - чиновникът е копчето, държавата е дрехата. Заедно стоят накриво, не си отиват, но копчето остава вкопчено, сякаш е родено да лъщи точно там.

Веднъж правих репортаж за един дом за сираци, където двама директори не спираха да се топят и карат, кълняха и се биеха пред очите на децата. Бяха се вкопчили в идеята да са директори на дом за сираци. Бре, да му се не види - защо?! Питах ги колко е заплатата за шеф на приюта - някъде към 300 лева беше тогава. Ами вие и на помощи щяхте да живеете с толкова!

По-късно разбрах - само едно-единствено холандско семейство пращаше на този дом по 3000 долара на месец. За другите спомоществователи не питах.

Държавата се обърка. Премиерът три пъти каза, че съмнението остава и някой трябва да се откаже от назначаването. Президентът си тръгна от заклеването на конституционните съдии - какво още трябва да се случи, за да се откаже Марковска от поста си? Защо й е този пост? Защо й е тази власт? Да не би да й се полага по рождение?

Да приемем дори, че Марковска е очернена - живеем на място, където за всеки има по три кирливи ризи и всеки ги дава с радост на ближния си. Дори да е несправедливо обвинена във връзка с компрометирани лица - излез, обясни защо толкова много я искаш тази власт. Чиновникът е неговорещ наглец - той няма да обясни нищо, той не е свикнал да обяснява, да се обясняват ония - от другата страна на гишето. Вкопчването е мълчаливо, на инат, със сумтене и с тихи ритници към всеки, който се опитва да те пита нещо.

Реално президентът с този отчаян акт от вчера се опитва да се меси на съдебната власт, независимата. Но трябва да се меси - има съмнения, за които в нормална държава на госпожа Марковска няма да й дадат и кокошия съд в махалата. Марковска признава съмненията - някой е ползвал нейна служебна карта. Край с обясненията - който не може да си опази служебната карта, дали ще може да опази държавата от бандити и престъпници. И още - човекът, който ползва картата на Марковска, не е обикновено циганче, изхитрило се за две тулумбички да се прави на милиционер. Още един повод да питаме - с кого спи държавата - погледнете интимните приятели на съдийки и прокурорки и ще се досетите кой мачка делата и защо нямаме правосъдие.Просто се е случвало и друг път.

Госпожо Марковска, идете си - с цялото ни уважение Ви молим - иначе всички ние ще си тръгнем след президента. Той няма къде да отиде - ще се прави на президент още четири години. Но ние, които виждаме това, което правите, това, което причинявате на държавата - ние се чувстваме леко обезсилени и гневни. Безсилният гняв към властта в тази държава ни прави бегълци, не емигранти. Не му трябва власт на човека, ако е извоювана безчестно и недостойно, не му трябва дреха на копчето, ако не е тази дреха. А дори и да сте най-чистият съдия - пак си идете. В името на държавата, която вече сама се обърква от наглостта на чиновниците си. На този пост просто ще бъдете "онази, която стана конституционен съдия напук на хората". Напук на всички. А власт напук на всички е много опасно нещо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2012 в 17:00

Никой не стига до същността за контролираната отвън соц държава и контролирания Преход, създал контролирани институции, контролирани медии и журналя на верижка. Питайте ги какви коли карат тия, последните, а те ще ви отвърнат: "Аман от хейтъри!", защото така им е удобно. А забравят какви критикари бяха, преди да напълнят гушките. Противна работа.

18.11 2012 в 18:51

Родината и държавата са различни работи. Аз също казвам "тази скапана държава" през 5 минути и това е от любов към Родината, която не заслужава подобна участ.

18.11 2012 в 08:43

"Ако ще се излагаш..."

Е, как, не е ли пределно ясно?? Вас ако някой ви обвини в нещо, което НЕ искате да си признаете, няма ли да отричате - ДО ДУПКА!?! Някак си неуместно би било, да се оттеглите доброволно, защото това (в България) автоматично означава признаване на вина!

В другите държави е въпрос на чест. Човек може да демонстрира обида и да се нацупи. Тук, ако някой си позволи да реагира така, ще бъде смачкан! Слабият (народ) обича да издевателства, защото рядко му пада възможност!...

Така, че не виждам какво сте научили ново вие от тази статия. Аз, като цяло, оценявам работата на г-н Карбовски в сферата на социал-журналистиката, но тук в тази статия не виждам нищо, което не е bilo казано по медиите последните 2 седмици.

18.11 2012 в 00:17

Каза г-н Карбивски, който нарича родината си "тая скапана държава" във всяко свое предаване... Вие сте си я намразили отдавна!

17.11 2012 в 20:45

въпреки, че бях сред тези, които се разсърдиха на Off News, като привлякоха карбовски за автор, след този текст мога да кажа - ако ще продължава да пише подобни текстове, нека го има и нека пише!

без да влиза в излишни тълкувания на закони и конституции, за които, подобно на повечето българи, е тотално неподготвен, карбовски го казва абсолютно народно - какъвто и да си, ако ще се излагаш, по-добре не го прави от името на държавата... ми и едно такова мнение, трябваше да има бе, защо да го мразим, че той го е написал!

17.11 2012 в 19:24

Голям лизач е тоя!

17.11 2012 в 19:24

Дойде ред и на ченгето Карбовски да се изсере в ефир.

17.11 2012 в 15:58

Еех Карбовски, трайка си 3 седмици и, когато бащицата категорично насъска президентчето, реши и ти ли да се включиш блюдолизецо дребен?.. Защо ли по-рано не се сети, че можеш да близнеш топките на властта? Защото не беше сигурен на къде духа вятърът ли?.. А, и още нещо - КС не е част от съдебната власт неграмотнико! Айде по-добре ходи да си снимаш малолетни проститутки в Гърция, гнусно типче...

17.11 2012 в 15:16

– "КОЙ я докара тая дърта кикимора?"


А кой я разкара?!? :)

Може общественият живот в България да е цирк, но поне май се научихме да освиркваме некадърните изпълнители!

Благодарим ти, Брюксел, че ни даде кураж!!!

... И Ви благодарим, Г-н Президент, за проявеното мъжество!

17.11 2012 в 15:00

Много точно казано!