Контрабанда ли? – Няма такова животно!

Петър Якимов 28 юли 2014 в 12:33 8718 4

Петър Якимов
Петър Якимов

Правителството е в оставка. Бюджетът ще бъде актуализиран. Приходите няма да бъдат изпълнени минимум с 500 млн. лева според експертите на Министерство на финансите. Но в и около Агенция "Митници" всичко е под контрол. И това ръководство успешно се пребори с контрабандата и „професионалистите”, управляващи системата задкулисно, са изключително доволни. Сега ще назначат и директор на Митница Свиленград, защото знаят, че в следващите поне 2 месеца никой да посмее да разбута нещата, но за това пък ще имат достатъчно ресурс да дарят за изборните кампании на „левите” БСП и на „десните” ГЕРБ, за да продължат също толкова успешно да управляват и при следващото правителство, както го правят от много години.

Знаете ли по какво можете да познаете, че изборната кампания е започнала? Когато всички политици започнат да говорят колко огромна е контрабандата.

Когато същите политици дойдат на власт забравят за бомбастичните си обещания, забравят за направените от тях „разкрития” и най-вече забравят да въведат ред в тази ключова за бюджета и националната ни сигурност агенция.
Митниците отдавна са се превърнали в символ на корупцията, задкулисните сделки, осигуряването на паричен ресурс за купуване на гласове, влияние и власт. Заради изброеното никоя власт не пожела да реформира системата, да изгражда дългосрочни стратегии и кадри и да прекъсне порочния кръг „власт - пари - олигарси - корупция - власт”. Предизборно ни се обещава, следизборно се назначават или оставят послушни креатури на този или онзи задкулисен кръг, който захранва нерегламентирано упраляващите партии. Така беше при НДСВ, така беше при Тройната коалиция, така беше при ГЕРБ, така е и сега. Няма признаци и след изборите да е друго.

През 2009 година, „десният” Борисов и „дясната” ГЕРБ, проведоха цялата си предизборна кампания като надълго и нашироко ни обясняваха каква чудовищна контрабанда се е вихрила по време на управлението на Тройната коалиция.

Прави ли бяха? Напълно прави бяха.

През периода 2005 – 2009 огромни количества финансови средства постъпиха по сметки на множество лица с покровителството на политици, митничари и данъчни. Стоковата контрабанда и митническите измами бяха в разцвета си, а контрабандата на горива и алкохол бяха основен хит. Неведнъж се писали, че 2/3 от алкохола е без платен акциз, а 30% от търговията с горива е чрез контрабанда. Вместо да въведе ред като назначи експерти и мениджъри, които могат да ограничат щетите върху бюджета, pравителството и лично г-н Борисов заложиха на милиционера и доказан доносник на ДС – Ваньо Танов. Последният в тандем с друга одиозна фигура, нароченият за финансист от световна величина, Симеон Дянков, успешно унищожиха и без това малкия капацитет на Агенция Митници чрез серия от безумни, безмислени и откровено вредни реформи.

„Февруари 2012 г. е крайният срок да не допуснем нито една кутия контрабандни цигари в страната.”

Това са думи на Бойко Борисов от 2011 г. Този срок мина, а резултата бе, че контрабандата на тютюневи изделия и трафика на наркотици през България достигнаха исторически върхове. Неведнъж сме цитирали официалните статистики, които показват, че официално обмитените късове през 2008-ма са 22 млрд., а за периода 2010 – 2013 са по 11,5 млрд./годишно. Това на никой от политиците не му правеше впечатление, че г-н Танов директно твърдеше, че в България вече няма контрабанда, а спадът се дължал на това, че вече сме спрели да пушим.

Заради липсата на приходи, през 2010 г. се наложи да се актуализира бюджета като официалното обяснение беше международната финансова и икономическа криза. В действителност актуализацията беше пряко следствие на неработещата и несъбиращата приходи, митница.

Пораженията върху митниците бяха още по-драстични с унищожаването на самостоятелните отдели за борба с наркотрафика, направено с личното съгласие на Премиера Борисов. През 2011-та достигнахме дъното като за цялата година Агенция "Митници" успя да залови цели 650 грама кокаин и 2 кг амфетамини.

Никакво значение нямаха докладите на Държавния департамент или на Европейската комисия, в които се казваше, че де факто политическата власт покровителства контрабандата, наркотрафика и чрез тях – корупцията.

И отново, както преди 2009-та, огромни финансови средства постъпиха по сметки на множество лица - политици, митничари и данъчни. Контрабандата на горива продължаваше да е 30% от пазара, а 2/3 от алкохола - без платен акциз, но ако се доверим на публичните изказвания на Борисов, Танов, Дянков и сие за преборената контрабанда и ако сравним статистиката се оказва, че по времето на Тройната коалиция е нямало НИКАКВА контрабанда.

Отново сме в предизборна обстановка – годината е 2013-та. Опозицията в лицето на „левите” БСП и номинираният за Премиер Пламен Орешарски смело громят неадекватността на ГЕРБ, обясняват за огромната контрабанда и за липсващите приходи от акциз в размер на минимум 1,5 млрд. лева.

Прави ли бяха? Напълно прави бяха.

Основният хит е не само контрабандата на цигари, но и на огромни количества наркотици. Според експертите на ООН - 53% от трафика на хероин минава по Балканския път, което означава между 250 и 400 тона ЧИСТ хероин. На този фон митниците са заловили „огромното” количество от 129 кг хероин или 0,05%.

Отново вместо да се въведе ред, правителството на Орешарски заложи на странни субекти за управляващи една от двете важни приходни агенции. Назначиха заместник-директор лице на име Николай Попов – човек с отнет допуск за нерегламентирани контакти с наркотрафиканти. После назначиха г-н Кирил Желев – лице, чието единствено достойнство е, че е „верен син на Партията”. Накрая достигнаха до така наречените „професионалисти” от времето на Тройната коалиция – Тонев, Данев с логистичната подкрепа на Асенов. Може и да са професионалисти в нещо, но със сигурност не са експерти в областта на управлението. Техните резултати ги знаем от периода 2005 – 2009.

Митниците обмитиха ОТНОВО 11,5 млрд. къса тютюневи изделия през 2013 г., а заловените амфетамини са 10(ДЕСЕТ) грама. През 2014-та обмитените късове отиват към ново дъно от 10,5 млрд. къса. Контрабандата на горива е 30%, както твърди Георги Кадиев, но странно, че и той не обяснява каква е отговорността на правителството и най-вече на ръководството на Агенция "Митници" за това състояние. Даже напротив, същият твърди, че тези хора са невероятни специалисти и той ги познавал. Министърът на финансите в оставка г-н Чобанов кротко ни обяснява, че са се провалили, но имало някакви външни обективни фактори за това, каквото и да означава това.

Факт е, че отново се налага актуализация на бюджета, защото неизпълнението на приходите било минимум 500 млн.лева. Никой от сегашните управляващи не желае да каже ясно, че това неизпълнение е единствено и само на липсващите приходи от Агенция Митници, но съдейки от публичните им изяви излиза, че върнаха жеста на Борисов и доказаха, че по времето на ГЕРБ не е имало контрабанда.

Излиза, че в последните 9 години в България не съществува явлението „Контрабанда” и всички правителства са постигнали световен успех като практически тя е 0. Така ли е? Така е, ако проследим всички твърдения на Станишев, Борисов и Орешарски и ги сравним със статистиката.

И отново сме в предизборна ситуация. Основната опозиционна партия „ГЕРБ” и нейният лидер Бойко Борисов твърдят, че в България се вихри небивала контрабанда и е в такива размери, които са плашещи. Тази контрабанда захранвала някакви задкулисни играчи, олигархия, тайни кръгове и т.н.

Прав ли е? Абсолютно прав е!

Ще направи ли нещо по темата? Не, няма да направи – това вече е доказано от неговото управление 2009 – 2013 г., защото никой от сегашния ни политически елит не иска да разкъса порочния кръг „власт-пари-олигарси-корупция-власт”.
Освен това нали вече е доказано, че в България няма НИКАКВА контрабанда?

Контрабанда ли? – Няма такова нещо в държавата ни!

Нищо, на следващата предизборна кампания отново опозицията ще твърди, че контрабандата е в огромни размери...

-------

Авторът Петър Якимов е говорител на Българска легия "Антимафия"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови