Комитата: Две дупки и един въпрос

Мая Младенова 20 септември 2013 в 17:51 6455 11

Делян Пеевски в Народното събрание. Снимка: Сергей Антонов
Делян Пеевски в Народното събрание. Снимка: Сергей Антонов

Константин Павлов - Комитата

През октомври 2012 г., по време на правителството на ГЕРБ, вестник „Монитор“ пропусна следния отговор на германския посланик в интервю (на въпрос – как да се разбира влошаването на медийния климат след влизането на България в ЕС):

„Отвърнах, че концентрацията на собственост от медийни фирми в ръцете на няколко човека е много проблематично. Трябва да има прозрачност в отношенията на собственост. Трябва да е ясно какви икономически интереси стоят зад една медия. Много журналисти сами биха цензурирали леко своите статии, за да удовлетворят интересите на собствениците. Голям проблем е и скритата реклама и платените статии. Скритата реклама е един от пунктовете, който е категорично забранен в германското медийно право.“

Матиас Хьопфнер, посланик на Германия

 

Днес управлява правителството на Пламен Орешарски, а в–к „Труд“ публикува превод на статията в "Икономист" Раждането на гражданското общество. Протестите ще имат ли дълготраен ефект? (заглавието на Труд е „До какво ще доведат протестите в България?“) и пропусна да преведе следния параграф* (благодаря на Тони за подсещането):

За протестиращите, господин Пеевски стана символ на всичко, което е сбъркано в българската политика. Неговата Нова българска медийна група (НБМГ) подкрепя всяко правителство, което е на власт, сменяйки за ден предпочитанията си. Зад НБМГ е могъщата Корпоративна търговска банка (КТБ), притежавана от Цветан Василев, банката, към която трябва да се обръщат повечето държавни предприятия. Въпреки че г–н Пеевски не е единственият български олигарх с близки връзки с държавата, той е най–видимият, благодарение на кръговата връзка между неговата политическа кариера (той все още е депутат), неговата медийна група и банка, натъпкана с държавни пари (преводът мой – К.П.).

Въпросът, както се сещате, е Кой?

Оставка!

------------------

Малко след публикуването на статията на Комитата, "Труд" редактира материала си и публикува пълния текст. Според неофициална версия на работещи в редакцията, текстът е бил взет от агенция "Фокус", където все още стои цензурираният вариант на статията.

Блогът на автора е "Бели байтове за черни дни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!