Как светът се пристрасти към дълга

OFFNews 11 март 2015 в 13:25 11164 17

Осем години от началото на финансовата криза глобалната икономика все още е потънала в рекордни нива на дълг.

$27 трилиона. До толкова е нараснал публичният дълг от момента, в който финансовата криза сграбчи света преди 8 години, според McKinsey Global Institute, пише британският в. "The Telegraph".

По принцип, в историята на световната икономика развиващите се страни са натоварени с дълг, докато развитият свят се бори да намали тежестта, натрупана в резултат на банкови спасителни мерки и години на стагнация.

Правителственият дълг на страните от Г7 е нараснал от 40% до 120% от БВП от 2007 г., според Банката за международни разплащания.

Нито една развита икономика (и само пет от развиващите се пазари) са успели да намалят нивата на дълга (на домакинствата и на правителствата) спрямо БВП.

Взети заедно, общият дълг е нараснал до $57 трилиона от 2007 г., изпреварвайки много глобалния растеж.

Токсичната комбинация от дефлация и свиване на икономиката - най-видимо в еврозоната - е довела McKinsey до заключението, че намаляването на дълга е рядкост и липсват решения на ситуацията.

Но не само европейският континент е заплашен, а и световната икономическа стабилност.

Дългът на Китай от 2007 г. насам се е учетворил, нараствайки до $28 трилиона от само $7 трилиона преди кризата.

При тази световна задлъжнялост, достигаща най-високите си нива от 200 години насам, светът ще има нужда от вълна от просрочени плащания, спестяване на данъци и по-висока инфлация, за да може накрая да проправи пътя към възстановяването.

Къде е България

По цитираните данни дългът на България е 23.6% от БВП и съотношението е по-благоприятно, отколкото в повечето европейски страни. В съседната ни Румъния е 38.6%, в Гърция - 176%, в Сърбия - 61.2%, в Македония - 34.3%, в Турция - 36.6%.

Най-близко до съотношението в България е това в Индонезия и Малайзия - по 24.2%.

Сред страните с най-неблагоприятно съотношение дълг:БВП са: Япония (245%), Гърция (176%), Португалия (131.4%), Италия (131.8%), Белгия (108.2%), САЩ (105.6%).

Либия, Либерия, Саудитска Арабия, Оман са със страните, където съотношението дълг:БВП е под 5%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!