Галъп: Расте доверието в ЕС и НАТО, Германия ни е за пример

OFFNews 21 септември 2017 в 11:30 37328 1

Германия е основен външнополитически пример за хората у нас, доверите към страната е високо. 

Това са част от изводите от многогодишната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“, част от които агенцията публикува в навечерието на немските избори.

През септември доверието в Германия сред българите решително надвишава недоверието. 53% отговарят с „да“ на въпроса „Имате ли доверие в Германия?“, а 34% казват „не“. 

Съществен въпрос в немските избори стават отношенията с Турция.

Българското обществено мнение проявява очаквана неохота към преговори с Турция. Тук влияние оказват и исторически наслоявания, както и развитията около Турция в последните години. 

Отношението у нас към Германия се колебае в стойности, които често надвишават дори и доверието в Русия. В България, по традиция, отношението към Русия пък остава по-благосклонно в сравнение с отношението към САЩ. Във връзка с това, очаквано, по-сдържано остава и отношението към НАТО.

НАТО и Европейският съюз показват признаци на възстановяване на поразклатеното доверие сред българите и в последните месеци доверието в ЕС се връща на нива от около 60%, след като в изминалите, кризисни за съюза, месеци и години се колебаеше на нива от 50%. Заедно с това и имиджът на НАТО укрепва със стабилизиране на доверието около 35%. Тепърва обаче трябва да се наблюдава дали тези тенденции са устойчиви.

Показаните данни са част от редовните месечни изследвания на „Галъп интернешънъл“ и от телефонен сондаж.
Независимата от външно финансиране ежемесечна изследователска програма, позната като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ е базирана на национално представителни изследвания с извадка ~800/1000 души на възраст 18+ години. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е между ±3,0-3,5%.
Изследването за месец септември е проведено в период: 7-14 септември 2017 г. сред 808 пълнолетни българи.
Телефонният сондаж е част от независимaта изследователска програма на агенцията. Сондажът е проведен сред 802 души, между 31 август и 1 септември в цялата страна. 
Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни изследвания на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 г. насам. Възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл“.
Възложено, проведено и финансирано от „Галъп интернешънъл“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови