Галъп: Над 23% искат да приемем еврото, 44% се страхуват

OFFNews 26 януари 2024 в 11:31 2686 8

Проучване

Снимка Галъп интернешънъл болкан

Перспективата за приемане на еврото в България продължава да поражда неяснота и буди обществена тревога за жизнения стандарт.

Това сочат данни от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българската национална телевизия, представени от Яница Петкова. 

44,3% избират опцията „Приемането на еврото ме кара да се чувствам по-несигурна/несигурен“, при 23,5% на противоположното мнение. „Приемането на еврото не ме кара да се чувствам нито по-сигурна/сигурен, нито по-несигурна/несигурен“ - тази междинна опция пък назовават 23%, а други 9,2% признават, че не могат да определят. Няма ясни мнозинства, но видно е, че ентусиазъм липсва. 

Демографският разрез показва, че страховете са закономерно по-високи при по-високите възрастови групи и съответните им политически предпочитания. При най-младите картината е осезаемо по-позитивна.

По думите на Петкова данните не са изненадващи на фона на предишни сондажи на агенцията, които показват, че в директен въпрос „за“ или „против“ еврото скептицизмът също надделява и явно е нужна повече разяснителна и информационна работа.

-------------------------------------

Изследването е проведено за БНТ между 11 и 19 януари сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

8

Stoyan8386

27.01 2024 в 18:58

Посланието ми е към тези които ги е страх или се двоумят. Ако България приеме еврото на фиксирания курс лев-евро, който е от началото на създаването на еврото, то няма да има никакъв проблем за България. Напротив приемането на еврото е само и единствено в полза на България . Ако някой ви каже че, България ще загуби суверенитета си, то това е пропаганда в полза на Русия, защото България си е загубила фискалния суверенитет през голямата инфлация по времето на комуниста Жан Виденов и с въвеждането на валутния борд на мвф в България . Най-общо казано ако не допускаме крадливи хора във властта като Бойко Борисов и Делян Пеевски,то приемането на еврото като национална валута е само и единствено в полза на България. България трябва да влезе и във шенген задължително,тогава риска от спекулации в цените ще намалее значително.

22548

7

dolivo

27.01 2024 в 18:26

има има нужда, точно кухите лейки дето се фукат с лева да си седнат на ****.

ако не беше прикачен към еврото лева, досега щяхме да гълтаме валутна инфлация като Турция.

бъди мъж, узакони истината, а не "бордове" прикачени.

-1695

6

Mladen Nikoloff

27.01 2024 в 02:42

Това приемане на еврото е изключително ненужно в момента, при такава сложна международна обстановка, няма никакви причини да хабим ресурси да сменяме валутата, която така или иначе вече е приета от преди близо 30 год. заради валутния борд. Нито ще ни направи по-богати, нито ще ни направи по-бедни. Просто гласоподавателите на Киро учили в Холандия за няколко стотин евро на месец ще се пръцкат пред гайсчетата чужденци, че тук вече също плащаме в евро и ще се надяват да ги гледат с по-добро око ) Това е цялата работа с това евро.

1000

5

Зара

26.01 2024 в 16:22

Галъп рече туй! И кой е Галъп? Големият голфаджия, дето обича да ръкомаха. И да му вярваме ли? Ще си взема една маргаритка и ...листенце по листенце...Райчев, ти какво предлагаш - рубли? Хайде, време ти е, пенсионирай се, почини си от лъжливи манипулации.

305

1

Katz

26.01 2024 в 13:56

С евро или без евро все ще си останем последна дупка на кавала - с продажни политици и апатичен народ, който иска да живее в коптор, не се стига до никъде.
 
X

Да помогнем на украинските деца!