Галъп: Младите са по-разтревожени от войната в Украйна

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2022 в 15:09 3670 0

63,1% от пълнолетните българи споделят опасението, че ситуацията в Украйна може да окаже определено влияние върху живота им. 33% са на обратното мнение, а малцина са тези, които не могат да преценят. 

Това сочи независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“. Той е проведен в сряда, четвъртък и петък сред 831 пълнолетни българи. Сондажът започна преди активните военни действия и само частично обхвана офанзивата, започнала в четвъртък. Затова и картината на обществената тревога е вероятно още по-сериозна, коментират социолозите. 

Като че ли най-разтревожени изглеждат по-младите възрастови групи. По-възрастните българи споделят по-малко тревога – защото са в по-малка степен критични към действията на Москва.

Разбира се, на този етап данните показват преди всичко хипотези, а не ясна картина на общественото мнение. „Галъп интернешънъл болкан“ ще продължи да следи реакцията на обществото, допълват социолозите. 

-----------------------------------------------------------

Данните са от независим телефонен сондаж сред 831 души. Изследването е проведено в периода 23-25 февруари 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови