Галъп интернешенъл: Продължаваме промяната са втори, ако изборите са днес

Пакет формации след ГЕРБ-СДС се бори за сребърния медал на вота

OFFNews 29 септември 2021 в 14:20 11415 3

Ако изборите за Народно събрание са днес ГЕРБ-СДС биха получили 21,4%, а „Продължаваме промяната“ са втори с 15,2 на сто.

Това показва моментна картина на електоралните нагласи според телефонен сондаж на Галъп интернешънъл болкан, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи.*

БСП е трета, като получава 13,4%, следват ИТН с 12,3%, ДБ с 12,1 на сто, ДПС с 11,4, ИБГНИ – 4,1%, „Възраждане“ – 3,3%, ВМРО с 2,2%, а за  други формации казват, че ще гласуват 4,6 на сто от избирателите. 

Данните сочат „пакет“ формации след ГЕРБ-СДС, част от които си оспорват и възможността за второто място. За момента, инерцията на новонавлизащите носи предизвикателства пред подкрепата на познатите партии и създава най-динамични перспективи на „Продължаваме промяната“. Това може би дава възможност на тази формация да се „откъсне“ от групата „преследвачи“, коментират социолозите. 

Предстоящите месец и половина на кампания ще покажат какви са тенденциите, уточняват от Галъп.

Като че ли в най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за „Демократична България“. Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Дори и привърженици на иначе твърдите БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия.

50,6% казват, че ще гласуват в изборите. 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. Това означава, че интересът към изборите расте. Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност, в сравнение с изборите на 11 юли. 

-----------------------------------------

*Данните са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност. Абсолютната максимална грешка е ±2,4% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души. Сондажът е част от изследователската програма на „Галъп интернешънъл болкан“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

3

Egocentric Eccentric

03.10 2021 в 14:59

И аз съм винаги скептичен към "самофинансирани" изследвания. Ето добра статия по темата:

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2021/03/12/4184506_kak_da_chetem_sociologicheski_prouchvaniia/< br />
Но и като се замисля, не помня да съм виждал особено много изследвания финансирани от медии, на които имам доверие.

Освен гражданите да почнем crowdfunding да си финансираме сами изследванията, незнам...