Екзакта: 23% от българите ще гласуват с преференция

OFFNews 30 септември 2022 в 14:49 6982 2

Проучване

Снимка Екзакта/БТА

43% от избирателите ще гласуват в неделя

23% от хората заявяват, че ще гласуват с преференции на вота в неделя. Това са по-често хора с висше образование, избиратели на „Демократична България“, на ГЕРБ, на „БСП за България“ и на „Възраждане“.

Това показват данните от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено от 20 до 25 септември сред 1050 души в 71 населени места в страната*, публикувано от БТА. Преференциалният вот е предпочитан от избиратели на партии, които са сигурни участници в следващия парламент и пред които не стои въпросът за кого да гласуват, а как да допринесат за това в парламента да попаднат повече хора с качества, коментират социолозите. 

Между шест и осем партии е много вероятно да има в следващото Народно събрание, показват още данните. 

ГЕРБ-СДС получава 26,4% подкрепа от твърдо решилите да гласуват, а „Продължаваме Промяната“ – 16,8%. На трето място се подрежда ДПС с 12,6%, следвана от „БСП за България“ – с 10,8%. „Възраждане“ се нарежда на пето място с 10,5% гласове, а „Демократична България“ получава 8,0%. Има такъв народ е с 4,5% подкрепа, а „Български възход“ – 4,2%.

Според изследването на „Екзакта Рисърч Груп“ 43% от българите са напълно уверени, че на 2 октомври ще отидат да гласуват. Към 25 септември са посочили, че със сигурност възнамеряват да гласуват около два милиона и четиристотин хиляди избиратели, живеещи на територията на България. Жителите на София и на градовете-областни центрове в по-малка степен възнамеряват да гласуват в сравнение с жителите на малките градове и на селата, показва още проучването.

Известни притеснения от машинното гласуване са заявили, че изпитват 16,8%.

---------------------------------------

*Изследването е проведено в периода от 20 до 25 септември, сред 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано „face to face” интервю. Максималната грешка при 50-процентовите дялове е +/- 3%. Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

30.09 2022 в 20:48

Много пари щр направят от тези поръчкови агенции, но дали няма да ги връщат след изборите! Сашкиният парапет с вежди или без все си остава безмозъчно желязо!
 
X

Подкастът на OFFNews