Доклад на ''Отворено общество'': Само 7% смятат, че законите се прилагат еднакво за всички

OFFNews 15 декември 2022 в 21:38 2455 2

Георги Стойчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество – София“

Едва 7% смятат, че законите се прилагат еднакво за всички. Българите вярват в демокрацията, но нямат доверие на институциите и закона.

Това показват данните от доклад "Демокрация и гражданско участие. Обществени нагласи към демокрацията, върховенството на правото и основните права на човека", изготвен от Институт "Отворено общество" и Центъра за либерални стратегии.

Докладът се основава на данни от две национално представителни изследвания на общественото мнение, осъществени на терен съответно в периода 16-23 октомври 2021 година и 6-16 юни 2022 година. Изследванията са проведени сред пълнолетното население на страната по метода на пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на респондентите.

Респондентите са подбрани чрез двустепенни стратифицирани извадки по регион и тип населено място с квота по признаците пол, възраст и образование. При всяко от изследванията са проведени 1000 ефективни интервюта. Изследванията на терен са проведени от "Алфа Рисърч" по проект, който се осъществява и финансира от Институт „Отворено общество – София“.

За 52% демокрацията е най-добрата форма за управление на страната. Това са най-високите нива на подкрепа за демокрацията, регистрирани в поредица от 5 изследвания на общественото мнение, проведени от 2015 година насам и показват увеличение спрямо регистрираната подкрепа от 48% през 2016 година и 44% през 2018 година.

Значителен дял от анкетираните (60-70%) са уверени, че могат спокойно да упражняват гражданските си права без да се страхуват, че ще загубят работата си или че ще станат обект на репресии от страна на правоохранителните органи.

Данните от изследването през 2022 г. потвърждават наблюдаваните през последните няколко години тенденциите по отношение на медиите, отбелязват от "Отворено общество". В доверието към телевизиите като основен източник на информация за положението в страната има ясен и подчертан спад.

Делът на анкетираните, които се информират основно от тях, когато имат нужда от информация за положението в страната, намалява от 81% през 2015 година до 42% през 2022 година. За първи път по-малко от половината от гражданите заявяват, че се информират основно от тях. 

Мнозинството от хората възприемат медиите като свободни да критикуват правителството, но не смятат, че вестниците или телевизиите ще отразят обективно случая, ако висш държавен служител е замесен в престъпление – тук особени подобрения спрямо 2018 г. не се наблюдават. Без надеждна информация за работата на правителството, гражданите не могат да участват в процеса на вземане на решения за държавното управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

2

IvoSoldier

18.12 2022 в 12:08

Мой роднина и казуса му с Топлофикация -София са абсолютно доказателство за идиотски практики на правораздаването... Съдийката Мартинова е решила , като е приела за „безспорно" , спорното вземане на Топлофикация в Заповедно дело без да даде възможност на набедения за длъжник да направи свое Възражение и делото да се гледа по Общия ред. Всичко това прави с помощта на призовкар , който пише 2-пъти , че не бил намерил „длъжника"... ОПГ -хора.
 
X

Да помогнем на украинските деца!